Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
13.5.2011 / Landsbygdens Folk
Stöden för djurens välmående höjs avsevärt nästa år
EU-kommissionen har i slutet av april godkänt nya villkor för stöd till djurens välmående. De nya villkoren som bland annat innebär betydande höjningar av stödnivåerna och nya stödberättigade åtgärder träder i kraft nästa år. Då kommer också jordbrukarna att få möjlighet att ingå nya förbindelser enligt de här kommande villkoren.
Stödet till dem som fyller grundvillkoren höjs från nuvarande 17,50 euro per djurenhet på nötgårdar till 50 euro.
Bland de åtgärder som en kreatursgård kan vidta och få stöd för finns två alternativ för förbättringar av kalvarnas förhållanden. Den ena åtgärden omfattar främjande av förhållandena för kalvarna och kommer att ge 39 euro mot 9,92 euro i dag. Den andra åtgärden handlar också om främjande av kalvarnas förhållanden, men här ingår även förbättringar av utrymmena. Det stödet kommer att ge 47 euro per djurenhet mot 12,17 euro i dag.
En annan åtgärd är förbättringar för uppbundna djur som stiger till 51 euro per djurenhet (nu 8,73 euro) och förbättring av förhållandena för djur över 6 månader som kommer att ge 34 euro (nu 21,29 euro). Betesgång och rastning är en åtgärd, där man kan välja mellan tre alternativ och där stödet kommer att variera från 29 till 57 euro per djurenhet. I dag är stödet 21,29 euro per djurenhet. Den som väljer sjuk- och kalvningsboxar ska kunna få 17 euro per djurenhet mot 12,35 euro i dag.
På svinsidan höjs stödet för grundvillkoren från 5 euro till 16 euro per djurenhet. Exempelvis betesgång eller rastning för sinsuggor och gyltor kommer att ersättas med 15 euro per djurenhet mot 11,03 euro i dag. Krav på utrymmen och liggplatser för gyltor och suggor kommer att ge 4 euro mot 3,07 euro nu.
Förbättrade grisningsförhållanden stiger till 23 euro mot 13,29 euro nu och strö hos smågrisar och slaktsvin till 12 euro mot nu 9,40. Sjuk- och behandlingsboxar kommer att ge 11 euro per djurenhet mot 8,84 euro nu.
Bland de nya stöden finns stöd för stimulansmedel, det vill säga föremål som grisarna kan böka med. Det kommer att bli 10 euro. Stöd för besättningens kontakt med uteluft kommer att ersättas med 17 euro.
Det finns en möjlighet att liknande stödformer kommer att gälla för får, getter och fjäderfä under den period för landsbygdsutvecklingsprogrammet som ska träda i kraft 2014. Det sitter ett antal arbetsgrupper, där SLC har representation, som bereder Finlands förslag till programmet.
Samtidigt som de förhöjda stöden för djurens välmående har kommissionen godkänt en förlängning av jordbrukarnas gällande miljöstödsförbindelser tills perioden för landsbygdsutvecklingsprogrammet är slut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab