Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
13.5.2011 / Landsbygdens Folk
Övervakningspåföljderna skärps - förhöjt återkrav som gäller tidigare år blir möjligt
Tillämpningen av EU-rättsakternas bestämmelser om påföljder och återkrav ändras från och med 2011 års övervakningar. Kommissionen förutsätter att bestämmelserna iakttas mera noggrant än tidigare. Jord- och skogsbruksministeriet har meddelat Landsbygdsverket Mavi en anvisning om tillämpning av förhöjt återkrav. Det förhöjda återkravet grundar sig på EU-regler enligt vilka preskriptionstiden för oegentligheter är fyra år.
Inom de arealbaserade stöden blir liksom hittills följden av att en mer än tre procent för stor areal anmäls att stödet minskas med en andel som är dubbelt så stor som arealskillnaden (s.k. sanktion). Arealpåföljderna beräknas enligt växtartsgrupp för de olika stödens del. I Mavis guide "Övervakning av åker- och djurstöd" berättas det närmare om hur arealpåföljderna beräknas.

Nytt från och med detta år är att en stödminskning av det här slaget kan göras också för tidigare års del. Förhöjt återkrav kan gälla högst fyra tidigare år. Om det alltså vid 2011 års övervakning konstateras att en alltför stor areal har anmälts, kan förhöjt återkrav tillämpas från och med 2007. Granskningen sker för vart och ett år. Förhöjt återkrav vidtas inte i fråga om skiften som har övervakats tidigare.
Förhöjt återkrav som gäller tidigare år tillämpas på fel som konstaterats vid arealövervakningen, t.ex. när byggnader eller beskogade områden har ingått i arealerna. Det kan emellertid tillämpas också på konstaterade brister i dokument som hänför sig till miljöstödet eller stödet för djurens välbefinnande.
Förhöjt återkrav kan komma i fråga vid djurövervakning, t.ex. vid tydliga fel i djurregisteranteckningarna. Landsbygdsverket kommer i början av juni att sända ut ett brev om det ändrade återkravsförfarandet till alla jordbrukare.
Förhöjt återkrav vidtas för tidigare års del bara när felet är tydligt. Av fjolårets övervakningsresultat att döma kommer förhöjt återkrav att gälla en liten del av de gårdar som övervakas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab