|
6.5.2011 / Landsbygdens Folk
EU-analys visar att Mercosuravtal skadar Europas jordbrukare
Ett frihandelsavtal mellan EU och de sydamerikanska Mercosurländerna kan stå Europas jordbrukare dyrt. Enligt en officiell konsekvensanalys kan jordbruket i EU förlora upp till sju miljarder euro per år, beroende på produktion, region och graden av avreglering.
EU:s medlemsländer har från början krävt att EU-kommissionen genomför en konsekvensanalys över de följder som avtalet med Mercosur (Argentina, Paraguay, Uruguay och Brasilien) kan medföra för EU:s jordbruk. Konsekvensanalysen har nu färdigställts och presenterades senaste vecka för medlemsländernas experter. Delar av texten har redan läckt ut till medierna.
Enligt analysen kommer det föreslagna handelsavtalet att ha en "negativ" inverkan på jordbruket. Enligt texten skulle det europeiska jordbrukets intäkter sjunka med mellan en och sju miljarder euro, beroende på hur avtalet kommer att gestalta sig. Potentiellt värst drabbade är nötköttsproducenterna i Irland, Frankrike och Storbritannien.
- Rapporten bekräftar våra värsta farhågor, sade Irlands jordbruksminister Simon Coveney efter att ha tagit del av innehållet. Han medgav att det första intrycket var "ordentligt chockerande".
Coveney kräver nu att kommissionen ska offentliggöra den fullständiga konsekvensanalysen som ett brådskande ärende, så att en öppen debatt kan föras.
Konsekvensanalysen jämför resultatet av fyra olika scenarier. De två första scenarierna är baserade på EU:s anbud i 2004 års förhandlingar samt EU:s anbud år 2004 kompletterat med EU:s eftergifter i Doharundan. Det tredje scenariot baserar sig på Mercosurs krav från år 2006. Det sista scenariet är beräknat på Mercosur-kravet från år 2006, kompletterat med EU:s eftergifter i Doharundan.
Det fjärde scenariot är det värsta för det europeiska jordbruket, eftersom sektorn skulle drabbas av betydande importökningar av kött från Sydamerika. EU måste i så fall bevilja Mercosur en tullkvot på 300.000 ton nötkött, 250.000 ton fjäderfä och 20.000 ton griskött. Detta skulle resultera i en sänkning av värdet av EU:s köttproduktion med tre miljarder euro och sänka jordbrukarnas sammanlagda inkomster med 6,8 miljarder euro.
Enligt det bästa scenariet, EU:s anbud från år 2004, skulle den totala jordbruksinkomsten minska med 0,5 procent. Nötköttsproduktionen skulle minska med 20.000 ton och dess värde skulle falla med 250 miljoner euro.
Andra sektorer skulle också påverkas av ett avtal. Enligt det fjärde scenariot skulle produktionen av skummjölkspulver minska med 60.000 ton. Smörpriset kan falla med sju procent. I Irland kan gårdarnas inkomster sjunka upp till fem procent, i Storbritannien med tre procent och i Frankrike med två procent. Effekterna av avtalet beror på förhandlingsresultatet och varierar mellan medlemsländerna.
Enligt rapporten hotas 33.000 jobb inom EU:s jordbruk per år. Effekterna varierar beroende på produkter och region, heter det i studien som har sammanställts av EU:s vetenskapliga forskningscentrum JRC.
Delegationerna från Mercosur och EU har denna vecka förhandlat i Paraguays huvudstad Asuncion. Än så länge har det inte varit aktuellt med konkreta marknadsöppningar. Anbud kan däremot bli aktuella redan vid följande runda i början av juli. Handelskommissionär Karel de Gucht vill lägga fram ett anbud till Mercosur de närmaste två månaderna. EU-kommissionen hoppas att förhandlingarna ska kunna slutföras redan i höst.
Avtalets verkliga vinnare vore den europeiska industrin och tjänstesektorn. Beroende på förhandlingsresultat, kunde EU:s export av industrivaror och tjänster öka med mellan 67 och 105 procent. Enligt EU-kommissionens handelsavdelning kan ett frihandelsavtal med Mercosur resultera i en ekonomisk nettovinst på 4,5 miljarder euro per år för båda regionerna.
Samtalen stöter emellertid på starkt motstånd hos en stor del av EU-regeringarna. Regeringarna är också irriterade över att kommissionen har nystartat förhandlingarna utan att formellt konsultera medlemsländernas åsikter. Frågan diskuterades senast vid april månads rådsmöte, då Irland, Frankrike, Italien, Österrike, Grekland, Rumänien, Polen, Belgien, Slovenien och Portugal uttryckte oro över läget.
EU:s medlemsländer har varnat för följderna av ett handelsavtal med Mercosurländerna Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay. De europeiska producenternas takorganisationer Copa och Cogeca likaså manat EU till besinning.
|
|