Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
6.5.2011 / Landsbygdens Folk
Svårt att väcka nytt liv i WTO:s Doharunda
Växande meningsskiljaktigheter mellan de stora WTO-länderna har minskat möjligheterna att blåsa nytt liv i den redan halvdöda Doharundan. Chanserna att nå enighet mellan länderna minskar dag för dag.
För några månader sedan hoppades WTO-chefen Pascal Lamy ännu på ett avtal före slutet av detta år. Nu förefaller detta att vara en utopi. Klyftorna mellan medlemsländerna har vuxit sig för stora, heter det i ett uttalande från handelsutskottet.
Enligt Lamy har avvecklingen av tullarna för industriprodukter blivit ett av de största hindren. USA kräver en bättre marknadstillgång till tillväxtekonomierna, de så kallade tröskelländerna, vilket dessa i sin tur vägrar att gå med på.
EU försöker medla så gott det går mellan dessa positioner. Men hittills har resultatet uteblivit. Pascal Lamy har nu fått några veckors nådatid att pröva alla tänkbara utvägar, innan handelsutskottet möts på nytt den sista maj.
Det tilltänkta ministermötet i slutet av juli har det länge varit mycket tyst om. Lamy måste på tjänstens vägnar visa optimism in i det sista. På tisdagen uppmanade han alla handelsnationer att ta ett konstruktivare grepp om förhandlingarna.
Generaldirektören uppmanade de 153 medlemmarna att lyssna på varandra och fokusera konstruktivt på framtiden. Han efterlyste mer systematiskt tänkande och mer politiskt engagemang. - Än så länge är det för tidigt att kasta in handduken. Det är inte meningsfullt att ge upp resultatet av tio års arbete, varnade Lamy.
Den så kallade Doharundan inleddes i Qatars huvudstad Doha år 2001. Syftet var att hjälpa utvecklingsländerna att få del av de ekonomiska fördelarna som globaliseringen och avregleringen av handeln medförde. Sedan dess har nya sprickor uppstått mellan rika och fattiga länder, mellan de ekonomiska stormakterna samt USA och EU, som tvistar om jordbruksfrågor.
Samtidigt har tillväxtekonomierna, inte minst länder som Brasilien och Indien, vuxit i betydelse. Kina har anslutits till WTO. Under tio år har världen förändrats medan Doharundan mestadels har stampat på stället.
Kritikerna anser att Doharundan har kört ihop sig till följd av onödig komplexitet och ändlösa käbbel. Konsensusbyggandet bromsas upp av de enormt komplicerade frågorna, som behandlas av en monstruös församling av mer än 150 länder.
Doharundan har bland annat motiverats av behovet av en avreglering av världshandeln, för att få fart på världsekonomin. WTO rapporterade nyss att världshandeln ökade med 14,5 procent förra året. Prognoserna för 2011 tyder fortfarande på en imponerande tillväxt. Doharundans kritiker konstaterar, att den globala handeln tydligen kunde återhämta sig efter recessionen och dessutom expandera, utan ett nytt världshandelsavtal. Samtidigt har regeringarnas intresse för multilaterala avtal minskat. Överallt i världen samtalar regeringarna om bilaterala eller regionala handelsavtal.
Pascal Lamy söker nu nya synvinklar och möjligheter att röja undan de kvarvarande stötestenarna i världshandeln. Mot svåra odds försöker han finna nya uppgifter för en mer dynamisk förhandlingsrunda. Enligt Lamy står de industriella marknaderna numera i fokus. De nya idéerna måste diskuteras ytterligare, även på politisk nivå. Men sådana idéer kan inte endast förbehållas WTO-förhandlarna i Geneve, antydde han.
Nästa vecka arrangerar FN en stor konferens i Istanbul, där situationen för världens minst utvecklade länder ska dryftas. Handelsministrarna från Asien, USA och EU ska i sin tur träffas inom ramarna för ASEAN, APEC och OECD de närmaste veckorna. WTO planerar en reguljär ministerkonferens den 15 december. Detta datum betecknas av många som en vattendelare för Doharundan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab