Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
6.5.2011 / Landsbygdens Folk
EU tjänar pengar på interventionen
Interventionen kan detta år bli en god affär för EU. Kommissionen har sålt ut spannmål, smör och skummjölkspulver ur interventionslagren till ovanligt lukrativa priser. Det är inte uteslutet att EU i slutet av budgetåret kan redovisa ett överskott av verksamheten.
Siffrorna framgår av ett rådsprotokoll från ett möte mellan kommissionens budgetexperter och medlemsländerna i medlet av april. Enligt protokollet minskade EU:s faktiska utgifter med 14,1 miljoner euro från medlet av oktober 2010 till slutet av februari 2011, jämfört med de budgeterade utgifterna för samma period.
Resultatet påverkas emellertid av att medlemsländerna inte hade använt samtliga reserverade anslag för skolmjölksprogrammet, påpekar kommissionen.
För spannmål står 62,1 miljoner euro på plussidan till förfogande, jämfört med den ursprungliga budgetnivån. Inom sektorn för frukt och grönsaker drabbades kassan däremot av ett minus på 52,5 miljoner euro. Denna förlust har enligt kommissionen huvudsakligen tekniska orsaker. Anledningen är framför allt den långsamma betalningsrytmen från fonder till producentorganisationer, samt förseningar inom skolfruktprogrammet.
Kommissionen påpekar att skolfruktprogrammet är en relativt ny aktivitet. Därmed har man ännu inte etablerat något bestämt mönster med fasta betalningsperioder. Fram till budgetårets slut kommer programmets anslag att vara tömda, räknar kommissionen.
Också direktstöden förorsakar obalans i räkenskaperna. Förseningar i utbetalningen av de frikopplade stöden noterades till ett värde av 77,4 miljoner euro. Samtidigt förorsakade tidigarelagda utbetalningar för bomull samt frukt och grönsaker en höjning av anslagsanvändningen för kopplade stöd med 67,4 miljoner euro. För livs- och fodermedelssäkerhet minskade utgifterna fram till februari med 4,8 miljoner euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab