Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
6.5.2011 / Landsbygdens Folk
Oenighet om CAP-reform bromsar EU-parlamentet
EU-parlamentets jordbruksutskott har svårigheter att enas om nästa reform av den gemensamma jordbrukspolitiken. Följden är att utskottets omröstning om 2013 års reform skjuts upp med tre veckor.
Meningsskiljaktigheterna inom parlamentet är stora. Detta åskådliggörs av att 1.267 ändringsförslag har lämnats in med anledning av CAP-rapporten. Rapportören, tysken Albert Deß, konstaterar att ändringar också har lämnats in från hans eget parti.
Mest går meningarna isär om den framtida fördelningen av de direkta gårdsstöden mellan Öst- och Västeuropa. Många parlamentariker misstror också EU-kommissionens försök att införa en grönare jordbrukspolitik.
Albert Deß från det europeiska folkpartiet har i sin rapport föreslagit att de nuvarande programmen för landsbygdens utveckling ska utvidgas. Han vill också sänka de direkta stöden för att i stället finansiera nya miljöpremier.
Socialdemokraterna vill överföra miljöpremierna till den första pelaren. Det vill också kommissionen.
Med anledning av de svåra meningsskiljaktigheterna har omröstningen i jordbruksutskottet skjutits upp till den 25 maj. Under tiden ska de olika partierna utarbeta förslag till kompromisser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab