Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
6.5.2011 / Landsbygdens Folk
Österbotten får egen skördefest
Fredag och lördag 16 och 17 september ska bli en enda stor matfest i Österbotten. Eller rättare sagt tre storfester. Företagshuset Dynamo ordnar matfester i Närpes, Vasa och Jakobstad. Nu söker man producenter och folk i matbranschen som vill vara med.
- Det ska bli en folkfest i skördetid där österbottningarna samlas kring mat och måltider.
Det här säger företagsrådgivare Jonas Harald vid Dynamo. Förutom lokal mat ska det också bli lokala hantverk och lokal kultur.
I Närpes ordnas matfesten i Öjskogsparken, i Vasa på Kaserntorget och i Jakobstad i Rosenlund.
- Varje festplats byggs upp med ett stort tält. Inne i tältet finns en scen. Inne i tältet ska det också finnas dryckesservering och servering av olika maträtter som lokala matproducenter gjort. Det kan vara enskilda, restauranger eller cateringfirmor. Maten ska ätas på stället.
Den här delen börjar redan på fredag på eftermiddagen och pågår till sen lördagskväll. På lördagen kompletteras detta med en hantverks- och skördemarknad utomhus.
Förutom försäljning blir det också en del andra program.
- Programmet dagtid riktas mera mot familjer, medan det på kvällarna blir mer rock´n roll och musik, som Harald uttrycker det.
Men framförallt är det producenterna och deras produkter som ska stå i fokus. Harald säger att meningen är att aktivera matintresset i Österbotten. Det lokalproducerade är nyckelordet.
- Lokala producenter och matintresserade ska mötas och skapa kontakter. Seminarier kommer också att ordnas kring mat och kvalitet.
Hur stor de här matfesterna blir vågar inte Harald sia om. De kan bli hur stora som helst, säger han.
- Ja, här på Rosenlund har vi tillgång till tre hektar, så utrymme finns, säger Carina Wikman som är ombudsman för stiftelsen Aspegrens trädgård.
Inne i tältet där måltider säljs finns tillgång till vatten, el och avfallshantering. Här blir priset per försäljningsplats 180 euro. Utomhusplatser kostar 20 euro. Inträdet för allmänheten är gratis. Harald säger att det endast är vädret som kan stå i vägen för en stor tillströmning av kunder.
- Men eftersom vi satsar seriöst på en matfest så är vi väldigt strikta. Allt ska kretsa kring lokal mat, lokalt hantverk och lokal kultur. Några importerade plastleksaker vill vi inte se.
Idén till matfesten har de anställda på Dynamo fått då man besökt olika motsvarande evenemang. Bland annat skördefesten på Åland.
- Vi bygger förstås upp det här så att det ska passa i Österbotten. Men vårt koncept ligger väl närmast det man har på matfesten i Skellefteå.
Harald hoppas att de österbottniska matfesterna ska bli en tradition. Men några löften ger han ännu inte.
- Vi ska nu i första hand se hur årets fester utfaller.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab