|
8.4.2011 / Landsbygdens Folk
SLC och Evira diskuterade problem vid djurgranskningar
Producenterna ska inte behöva vara rädda när granskaren dyker upp. Det är både SLC och Evira överens om. Senaste fredag möttes de i Mårten och Kaija Krokfors svinhus i Kronoby.
Under senaste tid har många djurbönder känt sig fel behandlade då granskningsveterinärerna dykt upp oanmälda. Producenterna tycker att även små brister lett till orimliga sanktioner.
Eviras generaldirektör Jaana Husu-Kallio sade att en öppen diskussion är viktig om producenterna känner att de inte blivit rätt behandlade. Dock var hon inte beredd att gå med på att veterinärerna skulle ha varit för nitiska. Hon sade också att de oanmälda granskningarna kommer att fortsätta.
- Vi måste lita på att våra veterinärer gör sitt jobb på ett riktigt sätt. Dyker det upp problem måste de lösas. Finns det olika tolkningar måste vi prata igenom dem. Men vi ska komma ihåg att en myndighet alltid är en myndighet och det är den som bestämmer.
SLC:s viceordförande Mats Nylund sade att det inte får vara så att producenterna ska gå och vara rädda för granskarna. Han sade att granskningarna tidigare fungerade bra, men att de blivit mera skrämmande för producenterna efter omändringarna i november.
- Vi vill att det ska fungera som förr och helst bättre. Producenterna ska kunna lita på att myndigheterna behandlar dem sakligt och följer reglerna. En granskning ska vara en trygg och normal åtgärd. Är något fel ska det naturligtvis påtalas och åtgärdas.
Nylund jämförde den nu uppkomna situationen med den som rådde vid EU-inträdet och de granskningar som då påbörjades.
- Då var det också en del beklagliga fall i början. Men de problemen redde vi upp i arbetsgrupper där vi diskuterade med myndigheterna. Den vägen måste vi gå nu också. Via gemensamma möten och öppna diskussioner måste vi lösa de problem som uppstått.
Jaana Husu-Kallio höll med och menade att vissa saker ryktesvägen nu också blivit större än vad de är i verkligheten.
Mårten Krokfors sade att han vet om många producenter som upplever rädsla för granskarna.
- Det värsta är att man kan bestraffas orimligt för små fel som råkar finnas då granskaren kommer.
Som ett exempel nämnde Krokfors om en maskin till utfodringen är sönder den dag granskaren dyker upp.
- Det är klart att man prioriterar att få den i skick så snabbt som möjligt den dagen. Det viktigaste är ju att djuren får mat. Om en granskare råkar dyka upp då så kan man åka dit på att det finns för lite strö i boxarna, eftersom man inte hunnit med det då man jobbat med att få utfodringen i skick.
I Krokfors fall skulle en sådan förseelse kosta honom 2.500 euro i form av lägre stöd.
- Helt orimligt, konstaterade Krokfors och Nylund.
Nu ska SLC tillsammans med Evira och ministeriet ta en diskussion kring proportionerna på förseelsen i förhållande till sanktionerna.
|
|