Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
1.4.2011 / Landsbygdens Folk
Ryska kor slipper ställa om klockan
Förra veckoslutet ställde Ryssland om sina klockor för sista gången - hädanefter råder permanent sommartid i hela landet. Enligt president Dmitri Medvedev medför vintertiden inga fördelar - den blandar till och med bort mjölkkorna.
Ryssland har fått nog av vintertid. Framöver råder sommartid i hela landet. President Dmitri Medvedev anser att tidsomställningen är ett otyg som medför stress för både människor och djur. I sin argumentation för reformen uttryckte Medvedev sin oro över olyckliga kor som inte begriper den plötsliga omställningen. Plötsligt dyker bonden upp vid en främmande tidpunkt och vill mjölka. Det stressar korna, menade den ryske presidenten.
Sannolikt lider människan betydligt mer. Tidningarna i Moskva har citerat forskare som menar att tidsomställningen har en negativ inverkan på folkhälsan. Bland annat uppges fallen av depression och antalet hjärtinfarkter öka med hälften.
Svenska forskare har noterat en ökning av antalet hjärtinfarkter under den måndag som följer efter tidsomställningen. Vid universitetet i Stanford har studier bevisat att antalet svåra trafikolyckor tenderar att öka under det första dygnet efter att klockorna ställs om.
Många människor är känsliga för förändringar i biorytmen och upplever tidsomställningen som ett slags jetlag. Det finns personer som inte återhämtar sig på en hel sommar, enligt experter på sömnsvårigheter.
Enligt en opinionsundersökning stöder 60 procent av en ryska befolkningen Medvedevs reform. Presidentens ekonomiska rådgivare Arkadij Dvorkovitj framhåller för sin del att antalet ljusa timmar ökar med mellan sju och sjutton procent.
Redan Stalin lät dåvarande Sovjetunionen vrida klockan två timmar framåt på 1930-talet för att vinna fler ljusa timmar per dag. Den årliga övergången till sommartid infördes år 1981. Men nu är Ryssland igen två timmar före sitt naturliga tidsschema.
Medvedevs permanenta sommartid får därmed också kritik. Enligt ryska WWF måste människorna nu leva med två timmars försprång gentemot naturen. Organisationen förebådar också en höjd energiförbrukning och stigande CO2-utsläpp.
En annan nackdel är att tidsskillnaden mellan Moskva och Västeuropa ökar från två till tre timmar. Detta kan försvåra det ekonomiska samarbetet och medföra finansiella förluster, befarar representanter för handeln.
Avvecklingen av vintertiden är en fortsättning på den reform som startade härom året. Då strök Ryssland två av sammanlagt nio tidzoner. En ytterligare reducering av tidzonerna diskuteras, trots att den första avvecklingen av tidzoner inte skedde utan protester.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab