Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
25.3.2011 / Landsbygdens Folk
Handel med miljövärden och gödselbörs ska ge renare hav
Med modell från METSO-programmet anser arbetsgruppen för en effektivare användning av näringsämnen att man kan införa en form av natur- eller miljövärdeshandel. Den skulle gå ut på att riskkänsliga åkrar ändras till mindre belastande odlingsområden. Markägaren skulle då få ersättning för belastningsminskningen.
Ordföranden, den tidigare statsministern Matti Vanhanen, överräckte i onsdags arbetsgruppens rapport till jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila och miljöminister Paula Lehtomäki, båda från centern.
Bland de konkreta åtgärder som arbetsgruppen föreslår, och som berör jordbruket, finns grundandet av en gödselbörs på Internet, där överlåtare och mottagare kan komma i kontakt med varandra.
- Det är en väldigt god idé, tycker minister Anttila.
Inom exempelvis LSO (HK Agri) har man liknande verksamhet med en gödselbank, men intresset har varit måttligt på senare tid.
Arbetsgruppen föreslår vidare att investeringsstöden styrs mot nya åtgärder inom exempelvis husdjursproduktionen, som främjar vattenskydd samt markens sammansättning och vattenhushållning. Villkoren kring miljötillstånd för djurstall bör utvecklas och i högre grad samordnas med styrningen av markanvändningen.
Arbetsgruppen vill också ändra stöden så att åtgärder som förbättrar vattendragens status kan genomföras i större omfattning och effektivare än i dag.
Bland övriga åtgärder föreslår arbetsgruppen utveckling av processtekniken för separering av näringsämnen i stallgödsel, pressning till granulat eller pellets samt mera rötning av gödsel och övriga organiska ämnen till biogas. Därutöver efterlyser arbetsgruppen rikstäckande anvisningar för lagring av bioavfall och av slambaserade gödselprodukter. Vidare vill arbetsgruppen utreda möjligheterna att i högre grad använda slam från reningsverk för att gödsla åkermark.
Arbetsgruppen är inne på att åtgärder måste riktas till gårdsvisa och regionala riskområden. Det gäller till exempel områden med stark koncentration av husdjur, åkrar med hög fosforhalt och områden som är känsliga för erosion. För att genomföra praktiska åtgärder behöver gårdarna rådgivning och planeringshjälp och att det blir nytta av att försöka hålla näringsbalansen.
Vattenskydd vid tillrinningsområden, exempelvis våtmarker och skyddszoner, ska bli allmännare och förutsättningar för effektivare återvinning av näringsämnen ska utvärderas. En påskyndad finansiering av överföringsavloppsledningar är också nödvändig liksom främjande av och information om avlopp i glesbygden.
Det var vid Östersjötoppmötet i februari i fjol som Finlands regering förband sig vid att göra landet till ett mallområde för att få näringsämnena in i kretsloppet genom återanvändning. Dessutom förband sig regeringen att vidta intensivare åtgärder för att Skärgårdshavet skulle uppnå en god vattenkvalitet före 2020. Det var av den anledningen arbetsgruppen, som den dåvarande statsministern Matti Vanhanen har lett, tillsattes.
Minister Anttila påminner om att Finland är med om att påverka beredningen av EU:s följande programperiod.
- Med hjälp av EU:s stödmekanismer måste vi kunna främja återanvändning av näringsämnen också i Finland. Speciellt i början är de ekonomiska stöden i en nyckelställning, där teknologin utvecklas och där anläggningar för gödsel- och avfallshantering tas i bruk.
Miljöminister Paula Lehtomäki betonar för sin del att det är nödvändigt med en gedigen och pålitlig kännedom om jordmånens och vattnens skick.
- Därför är det viktigt att det finns tillräckliga resurser för miljöuppföljning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab