Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
25.3.2011 / Landsbygdens Folk
Avbytarenheterna slås ihop i Österbotten
Från 2013 finns det troligen bara en avbytarenhet i Österbotten. Senaste ändring var 2008 då avbytarenheterna minskades från fem till tre. Det tre nuvarande enheterna administreras av Pedersöre, Vörå och Korsholms kommuner.
Nu har LPA sagt upp avtalet med dessa kommuner. Meningen är att den nya enheten ska inleda sin verksamhet 2013. Redan nu har kommuner som vill administrera den nya stora enheten börjat lobba hos LPA för att få bli värdkommun.
- Kommunerna är aktiva och ser det här som en del av sin verksamhet. Men vi ska observera att lagen om avbytare är till för producenterna och inte för kommunen. Därför är det viktigt att vi är med och påverkar och söker de lösningar som är bäst för oss.
Det här sade ÖSP-ordföranden Mats Nylund då han presenterade LPA:s planer för förbundsfullmäktige på måndagen.
LPA är lägger också stor vikt vid producenternas åsikt. En förfrågan kommer att gå ut till lokalavdelningarna där de får säga hur de vill ha det. Sedan kommer ÖSP:s styrelse att fatta ett beslut på basen av de åsikter som kommit in och ge ett utlåtande till LPA.
- Nu är det viktigt att vi är aktiva och säger hur vi vill ha det. LPA vill bland annat att vi i vårt förslag rangordnar de tre nuvarande kommunerna med tanke på vem som ska administrera den nya enheten.
Oberoende vem som kommer att bli värdkommun påpekar Nylund att det viktiga är att det finns verksamhet i hela Österbotten med ledande avbytare och dejourering.
Redan 2008 beslöt ÖSP gå in för modellen med en enhet i Österbotten. Då handlade det framförallt om att se till så att Karleby hölls inom området och inte flyttades till Toholampienheten.
- Hade vi inte agerat då hade Karleby med alla säkerhet flyttats norrut. Risken är stor att även Kronoby hade gjort det, sade Nylund.
Bengt Norrback från Närpes sade att han fått en del kritik för att han jobbat för en enda stor enhet i Österbotten.
- Nu då vi har fått Karleby med, vad har vi att vinna på att fortsätta jobba för en stor enhet? undrade han.
Mats Nylund svarade att LPA också redan 2008 beslöt att de österbottniska enheterna skall slås ihop och att det inte längre finns någon återvändo.
Flera ledamöter undrade också hur mycket producenterna kan vara med och påverka när enheten väl bildats. Redan i dag finns en samarbetsnämnd inom de olika enheterna. ÖSP-avdelningarna har fått vara med och utse representanter till de här nämnderna.
Nylund påpekade dock att beslutsmakten finns hos den som blir chef.
- Det betyder att samarbetsnämnden blir precis så stark eller svag som ledande chefen tycker. Samarbetsnämnden är ett rådgivande organ. Är kommunen och chefen klok så använder de sig av det här rådet.
Enda kommunen som eventuellt blir utanför den nya enheten är Kristinestad som hör till enheten i Suupohja. Nylund sade att ifall Kristinestad vill komma med i den nya enheten så måste frågan väckas där.
Lokalavdelningarnas utlåtande kring den nya LPA-enheten ska vara ÖSP tillhanda senast den 20 april.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab