|
18.3.2011 / Landsbygdens Folk
EU och Mercosur möttes i ny runda
EU-kommissionen och den sydamerikanska Mercosur-gruppen har träffats i en ny förhandlingsrunda denna vecka i Bryssel. Föremål för förhandlingarna är ramarna för själva avtalet, tekniska handelshinder, konkurrensfrågor och ursprungsbestämmelser.
EU:s delegation förnekade att ömtåliga frågor som marknadstillträde skulle tas upp under den fem dagar långa rundan. Nötkött och andra svåra frågor får vänta tillsvidare. Mercosurförhandlingarna återupptogs i maj 2010 och pressen på EU:s förhandlare blir allt starkare med tiden.
Nyligen gick jordbrukarnas takorganisationen Copa och Cogeca ut med en varning för att ett avtal riskerar att utplåna viktiga delar av EU:s jordbruk. Representanter för EU-kommissionen vidhåller att man inte är ute efter att utplåna EU:s produktion av nötkött. Sådana påståenden är överdrivna, sade handelskommissionär Karel de Guchts talesman John Clancy inför mötet i Bryssel.
Clancy medgav att Mercosurländernas regler för en uthållig produktion inte är jämförbara med EU:s föreskrifter. Men detta berättigar inte kommissionen att utan vidare förbjuda importen av produkter som inte överensstämmer med gemenskapens regler.
EU har strängare regler för bland annat djurvälfärd och miljö, jämfört med Mercosur. I stället för att förbjuda all import från regioner med avvikande föreskrifter, borde EU i stället öka informationen om detta till sina konsumenter, menade Clancy.
Meningen med CAP-stöden är att kompensera de europeiska producenterna för de stränga reglerna och höga produktionskostnaderna, ansåg EU-talesmannen.
Handelskommissionär Karel de Gucht medgav nyligen under ett besök i Paraguay, att samtalen mellan EU och Mercosur riskerar att bli försenade till följd av de starka kontroverserna inom jordbruket på hemmaplan. De Gucht trodde ändå att en överenskommelse är möjlig redan denna höst.
Nästa förhandlingsrunda ska enligt tidtabellen genomföras i början av maj i Paraguays huvudstad Asunción.
Enligt Copa-Cogeca skulle en avreglering av handeln mellan EU och Mercosur förorsaka den europeiska nötsektorn förluster på upp till 25 miljarder euro. Ett avtal skulle också förstärka exporten av griskött, fågelkött och majs från Mercosur till EU.
EU-parlamentet har också passat på att ge kommissionens förhandlare allvarlig vägkost. Enligt parlamentet har EU-kommissionen varit alltför eftergiven i manglingar om jordbrukshandeln, med oförmånliga avtal som följd. Parlamentet anser att det är oacceptabelt att kommissionen återupptog förhandlingarna utan att offentliggöra en detaljerad konsekvensbedömning och utan att inleda en verklig politisk debatt med rådet och parlamentet.
Mercosur får inte bli ett paket med eftergifter på de europeiska jordbrukarnas bekostnad. EU måste konsekvent kräva symmetriska eftergifter för alla parter, i synnerhet med starka jordbruksländer som Mercosurländerna, fastställer parlamentet.
Den holländska producentorganisationen LTO gick nyligen ut med en varning för ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosurländerna Paraguay, Uruguay, Brasilien och Argentina. Enligt LTO är tusentals boskapsgårdar i Holland i fara om EU följer den liberala förhandlingskurs som kommissionen har praktiserat på sistone. Den obalanserade jordbrukshandeln mellan EU och Mercosur talar redan nu sitt tydliga språk.
De holländska producenterna uppmanar EU att prioritera ett nytt, multilateralt världshandelsavtal inom ramen för WTO, framom regionala handelsavtal av typen Mercosur.
|
|