Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
18.3.2011 / Landsbygdens Folk
Landets köttkedja grunnar på behovet av positiva signaler
- Meningen är nu att vi ska få tillstånd med representanter för centralaffärerna och diskutera möjligheterna att komma ut med ett positivt budskap till producenterna.
Det säger SLC:s ordförande Holger Falck om den överläggning mellan aktörerna inom landets köttsektor under ledning av jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) som han deltog i förra veckan. Temat för överläggningen var den svaga lönsamheten och köttsektorns framtid. Det var andra gången på en kort tid som ministern samlade parterna.
- Lönsamhetskrisen inom köttsektorn är akut och just nu finns det i synnerhet en överhängande risk för att intresset för att föda upp slaktsvin minskar. Detta bland annat som en följd av höjda produktionskostnader.
Det leder i så fall till en ohållbar situation för smågrisproduktionen. Mot den bakgrunden behövs det enligt Holger Falck åtgärder som genast förbättrar situationen. Därför försöker man nu få till stånd ett möte med centralaffärernas representanter för att diskutera prissättningen.
Sedan i somras har lönsamheten försvagats ytterligare på grund av att produktionsinsatserna har fördyrats. Det är speciellt priserna på foder, energi och och gödsel som har ökat. Producentpriserna har inte stigit i en grad som motsvarar de dyrare produktionsinsatserna.
Producenterna och industrin föreslog i överläggningarna förra veckan att man kunde utveckla olika förfaranden med produktions- och leveranskontrakt som bättre skulle beakta förändringarna av produktionskostnaderna.
Under diskussionerna kom det också fram att kedjans aktörer hoppas på att användningen av den obligatoriska ursprungsmärkningen, som nu är under beredning, kommer att omfatta ett bredare sortiment. Skyldigheten att ursprungsmärka borde även beröra köttprodukter samt mat som serveras i restauranger och skolor samt på arbetsplatserna. I dagens läge måste färskt nötkött och utländskt färskt kött ursprungsmärkas, men köttprodukter behöver inte vara märkta med köttets ursprung.
Vid mötet förra veckan var förutom minister Anttila ordföranden för riksdagens jord- och skogsbruksutskott Jari Leppä (c) samt representanter för producenterna och ministeriet, Dagligvaruhandelns förening samt Atria, HK Ruokatalo, Saarioinen och Snellman närvarande. Representanter för Livsmedelsindustriförbundet och Köttbranschens förbund hade också inbjudits, men hade inte möjlighet att delta.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab