Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
18.3.2011 / Landsbygdens Folk
Slaktlamm tas in i övervakning av djurbidrag
Som en följd av att slaktlammens kvalitetsbonussystem tas i bruk kommer slaktade lamm och de slakterier som slaktar dem att tas med i övervakningskretsen. Det beslöt statsrådet senaste vecka gällande författningen om övervakning av EU:s nötkreaturs- tack- och slaktlammsbidrag för år 2011. Vad nötkreaturens bidragsövervakning anbelangar tar man i motsats till tidigare nu i beaktande även de djur som under stödåret eventuellt kommer att bli stödberättigade.
Syftet med det kvalitetsbidrag för slaktlamm som togs i bruk i början av året, och som helt och fullt finansieras av EU, är en ökning av kvalitetsmässig produktion av lammkött. Bidraget betalas ut till producenter och slakterier på basen av de uppgifter som de anmält till får- och getregistret.
Djurbidragsövervakningar görs både på husdjursgårdar och i slakterier. I övervakningen jämförs bland annat gårdens och slakteriernas dokumenterade uppgifter som lämnats till får- och getregistret.
I fortsättningen ska även de djur som under stödåret kan komma att bli stödberättigade kontrolleras. Brister i identifiering och registrering av dessa djur inverkar på stöden och därför är det viktigt att kalvar anmäls till registren och att de märks enligt reglementet.
Övervakningsförordningen svarar i det här fallet för ifrågavarande EU-bestämmelser. Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila vill att EU-kommissionen ska ha enhetliga stödminskningar gällande nötkreatur som saknar sina öronmärken. För närvarande är villkoren för alla stöd, som helt eller delvis är finansierade av EU, så kallade tvärvillkor. Enligt dem är straffen lindrigare i de fall öronmärkena fattas, än vad djurbidragsövervakningen skulle förorsaka.
- En flexibilitet, motsvarande den som finns i övervakningen av tvärvillkoren, måste också finnas i den egentliga övervakningen av djurbidrag, säger minister Anttila i ett pressmeddelande från Jord- och skogsbruksministeriet.
- Om en bonde exempelvis beställt nya öronmärken åt ett djur som tappat båda sina märken innan gården meddelats om övervakning, drabbas enligt tvärvillkoren av avdrag i stöden först om bristerna är betydande, fortsätter hon. Däremot finns ingen möjlighet till dylik flexibilitet när det gäller övervakning av djurbidrag enligt EU:s regelverk.
Sirkka-Liisa Anttila lovade lyfta fram detta missförhållande med jordbrukskommissionär Dacian Cioloş under de förhandlingar som förts denna vecka.
- Jord- och skogsbruksministeriet har tillsammans med Landsbygdsverket kommit överens om att såvida dylika fall kommer emot i övervakningen måste övervakningens resultat förbli öppet tills detta ärende klargjorts med kommissionen, säger Anttila.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab