|
18.3.2011 / SLC
Lantbruksregistret 2010: Antalet gårdar har minskat med en femtedel på tio år
Strukturomvandlingen inom lantbruket fortsatte 2010 i samma riktning som under de senaste åren. I synnerhet antalet gårdar med husdjursproduktion minskade medan den genomsnittliga gårdsstorleken ökade. År 2010 fanns det 62 767 gårdar i Finland, dvs. 1 400 mindre än året innan och drygt en femtedel mindre än i början av årtusendet. Odlarnas medelålder (50,6 år) har stigit med cirka tre år på tio år. Uppgifterna baserar sig på statistik som upprättats av Tike (Jord och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral).
Nedgången i antalet gårdar har planat ut
Under det första årtiondet på 2000-talet minskade antalet gårdar med cirka en femtedel. År 2010 hade antalet gårdar sjunkit med 17 000 från början av årtusendet. Minskningen i antalet gårdar har varit måttlig jämfört med början av 1990-talet och under de första åren av EU-medlemskapet. Mellan åren 1990 och 2000 uppgick minskningen till nästan 50 000 gårdar. Sedan 2009 har gårdarna minskat mest i Österbotten, Kajanaland och Lappland (-4 %) samt minst i Norra Österbotten (-0,9 %). Sammanlagt 88 procent av gårdarna ägdes av privatpersoner och 10 procent av dödsbon och jordbrukssammanslutningar. Omkring en procent av gårdarna var aktiebolag.
Den genomsnittliga åkerarealen störst i Nyland
Gårdarnas genomsnittliga åkerareal steg i fjol till 36,7 hektar (+0,8 hektar). Den genomsnittliga åkerarealen var störst i Nyland (46,1 hektar) och minst i Södra Savolax (24,5 hektar). Den genomsnittliga åkerarealen har ökat med knappt 9 hektar från år 2000. Enligt åkerstorleksgrupp minskade antalet gårdar med en areal på mindre än 75 hektar från året innan, medan antalet större gårdar ökade. Andelen gårdar med en åkerareal på över 100 hektar har på tio år ökat från två till sex procent; den årliga ökningen har uppgått till 200–300 gårdar. Andelen gårdar med en åkerareal på mindre än 10 hektar uppgick till en femtedel av alla gårdar. Sammanlagt 60 procent av gårdarna hade arrendeåkrar, och den genomsnittliga arealen för arrendeåkrar var 21 hektar. Gårdarna i Nyland hade i genomsnitt mest arrendeåkrar (28 hektar) medan gårdarna i Lappland hade minst arrendeåkrar (16 hektar).
Antalet gårdar med mjölkkor och svin har halverats på tio år
Två tredjedelar av gårdarna hade växtproduktion och en tredjedel av gårdarna husdjursproduktion som huvudproduktionsinriktning. Husdjursgårdarna har minskat snabbare än växtodlingsgårdarna. Till exempel antalet gårdar med mjölkkor och svin har halverats på tio år. Mjölkproduktion var den vanligaste produktionsinriktningen i Norra Savolax, Norra Karelen och Kajanaland. I så gott som alla andra regioner var spannmålsodling den vanligaste produktionsinriktningen.
Stora gårdar har yngre odlare
Odlarnas medelålder steg till 50,6 år under 2010. De yngsta odlarna, 49 år, fanns i Norra Österbotten och de äldsta odlarna, 52 år, på Åland och i Nyland. Medelåldern för odlare på gårdar med en åkerareal på över 75 hektar var under 46 år, medan den var över 56 år på gårdar med en åkerareal på under tre hektar. De odlare som bedrev husdjursproduktion som huvudproduktionsinriktning var i genomsnitt något yngre än de odlare som bedrev växtproduktion. Sammanlagt 11 procent av odlarna var kvinnor. Kvinnornas andel av odlarna var störst på gårdar som hade hästhushållning som huvudproduktionsinriktning (43 %).
Bakgrund till statistiken
De statistiska uppgifterna kommer från det statistiska lantbrukssregistret, i vilket uppgifter om alla gårdar som bedriver lantbruksproduktion i Finland sammanställs årligen. Tabellerna i anslutning till statistiken publiceras på webbplatsen för statistiken över lantbrukets struktur i lantbruksstatistiktjänsten Matilda. På grund av lantbruksräkningen utges publikationen Lantbruksregistret inte i år. Publikationer om lantbruksräkningen utges på webben och i tryck under innevarande år.
Kontaktuppgifter
Tike, statistiktjänster
Forskare Mika Kuoppa-aho, tfn 020 77 21 366
Statistikchef Esa Katajamäki, tfn 020 77 21 237
E-postadresserna är av formen etunimi.sukunimi@mmmtike.fi
|
|