Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
11.3.2011 / Landsbygdens Folk
FAOs livsmedelsindex steg till sin högsta nivå
De globala livsmedelspriserna steg i februari för åttonde gången i rad. FAO:s livsmedelsindex ökade med 2,2 punkter från januari, och ligger på den högsta nivån sedan FAO började bevaka priserna år 1990.
Enligt FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation steg priset på alla livsmedel i FAO-korgen med undantag för socker. Det finns anledning att vänta en ytterligare skärpning av försörjningsläget, varnar organisationen.
De globala spannmålspriserna har stigit med hela 70 procent från februari förra året, rapporterar organisationens experter. Enligt FAO förändras den globala balansen mellan tillgång och efterfrågan på spannmål under säsongen 2010/2011. Spannmålsförsörjningen kommer sannolikt att skärpas då efterfrågan ökar mer än produktionen.
Den senaste uppskattningen av världens spannmålsproduktion för 2010/11 har justerats uppåt med 8 miljoner ton från december, närmast på grund av större skördeförväntningar i Argentina, Kina och Etiopien.
Prognosen för konsumtionen av spannmål har justerats uppåt med 18 miljoner ton. Det oaktat vidgas gapet mellan tillgång och efterfrågan. Konsumtionen väntas stiga till 2,28 miljarder ton, medan produktionen stannar vid 2,24 miljarder ton.
- En oväntad prisuppgång på olja skulle förvärra en redan osäker situation på livsmedelsmarknaden, säger David Hallam, som är chef för FAO:s handels- och marknadsenhet.
Enligt Hallam skulle ett snabbt stigande oljepris skapa en ännu större osäkerhet kring prisutvecklingen, just då sådden ska påbörjas i några av de största odlingsregionerna.
FAO:s livsmedelsindex låg i genomsnitt på 236 punkter i februari. Det är den högsta nivån sedan FAO inrättade en regelbunden prisövervakning år 1990, om man räknar in alla varugrupper utom socker.
Prisindexet för spannmål ökade med 3,7 procent under februari till 254 punkter. Detta är den högsta nivån sedan år 2008.
Prisindexet för mejeriprodukter låg i genomsnitt på 230 punkter under februari. Detta motsvarar en uppgång med fyra procent från januari. Men ännu är det en bit till rekordnoteringen från november 2007.
Prisindexet för oljor och fetter steg marginellt till 279 punkter i februari och ligger mycket knappt under rekordnivån från juni 2008. Indexet för kött var i februari uppe i 169 punkter, vilket motsvarar en höjning med två procent från januari.
Sockret har däremot fallit en aning den senaste månaden. Prisindexet för socker låg i februari på 418 punkter, knappt under januarinivån. Jämfört med februari 2010 hade priset emellertid gått upp med sexton indexpunkter.
FAO räknar generellt med goda förutsättningar för vintergrödor på det norra halvklotet. Organisationen förutspår att den globala veteproduktionen ska öka med tre procent under 2011.
I så fall måste veteproduktionen i flera OSS-länder återhämta sig efter sommarens missväxt. Hittills har förutsättningarna för vintergrödor i stort sett varit gynnsamma i Ryssland, Ukraina och Kazakstan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab