Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
4.3.2011 / Landsbygdens Folk
EU vill importera mer tullfritt socker
För att trygga sockerförsörjningen i Europa, har EU-kommissionen beslutat omklassificera 500.000 ton utomkvotssocker till kvotsocker. Sockret får undantagsvis saluföras till livsmedelsindustrin. Dessutom inför EU en tullfri importkvot för 300.000 ton socker.
Ifall den föreslagna mängden visar sig vara otillräcklig, kan kommissionen enligt prövning låta importera mer socker. Kvoten ska i övrigt innehålla samma ansökningsprocedurer som de ordinarie sockerkvoterna.
Förvaltningsutskottet ska rösta om frågan den 10 mars. Kommissionen vill också låta omvandla utomkvotssocker till kvotsocker, genom ett ansökningsförfarande för sockerproducenter.
Maximalt kan 500.000 ton socker och 26.000 ton isoglukos omklassificeras. Detta socker får producenterna undantagsvis sälja till livsmedelsindustrin. När utomkvotssockret klassificeras som kvotsocker stiger priset, eftersom kvotsocker enligt den nuvarande sockerregleringen är dyrare än utomkvotssocker.
Detta förslag röstades igenom vid det senaste kommittémötet. Därmed kan ansökningsförfarandet öppnas. Ansökningar kan lämnas in fram till den 24 juni detta år. En ansökning kan inte återtas.
Den internationella sockerorganisationen ISO anser att EU:s agerande tyder på ett "akut försörjningsproblem". Organisationen konstaterar att EU hade en dålig betskörd i en situation där konkurrensen om socker är hård på världsmarknaden. Nu har den europeiska dryckes- och livsmedelsindustrin växande svårigheter att få tag i leveranser till förnuftiga priser, tillägger ISO, som frågar sig om den inhemska prisnivån i EU är tillräckligt hög för att stå sig i konkurrensen med andra uppköpare.
Enligt EU-kommissionen låg marknadspriset på vitsocker inom EU på 485 euro per ton i november. Men mycket tyder på att marknadspriset i EU skulle ha stigit till 700 euro per ton under de första månaderna 2011, noterar ISO.
Den internationella sockerorganisationen uppskattar att EU:s betskörd minskade med 12,3 procent till 15,28 miljoner ton under säsongen 2010-2011. Men konsumtionen ökade samtidigt med 0,8 procent, till 18,12 miljoner ton.
Prisnivån på socker har sjunkit något, men den internationella sockerorganisationen ISO varnar för att det förväntade överskottet på världsmarknaden ytterligare kan naggas i kanten. Efter tre underskottsår hade man detta år räknat med ett litet överskott på den globala sockermarknaden. Men nu är det fråga värt om det blir något överskott. I vilket fall som helst kommer lagren inte att öka denna säsong, meddelar ISO.
Marginalen mellan tillgång och efterfrågan väntas krympa till följd av ogynnsamt väder på olika håll i världen. I Kina har det varit ovanligt kallt medan den senaste sommarens torka tär mer än väntat på Ukrainas betskörd. ISO har också sänkt sin prognos för Australien, som nyligen hemsöktes av en svår cyklon, som förstörde stora delar av sockerplantagerna i norra Queensland.
Det minimala överskottet har bidragit till att göra marknaden nervös. Till och med små förskjutningar har utlöst stora prisfluktuationer, mestadels uppåt. Några nya prisrekord har ändå inte registrerats den senaste tiden. En positiv information är att sockerproduktionen i Brasilien väntas öka med fem procent, men siffrorna är ännu osäkra. Samtidigt har sockerproduktionen i Kina reviderats nedåt med en miljon ton, från 12 miljoner ton.
Som situationen nu ser ut, skrivs prognoserna ner för sockerskördarna i Australien, Kina, USA, Japan och Ukraina. Förväntningarna på bättre skördar i Thailand och Mexiko har däremot skruvats upp.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab