Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
4.3.2011 / Landsbygdens Folk
Ny punktskatt på bränntorv slår hårt mot växthusodlare
Den nya lagen om punktskatt på energi kan bli en obehaglig överraskning för växthusodlare som använder torv. Upp till 5.000 MWh är torven skattefri. Men så fort man överstiger den mängden tvingas man betala en skatt på 1,90 euro per MWh. Det betyder att man i ett enda slag får en merkostnad på 9.500 euro.
Skatten på 1,90 euro per MWh är ändå bara början. Den gäller för i år och nästa år. 2013 och 2014 är skatten 2,90 euro per MWh för att efter 2014 stiga till 3,90 euro per MWh. 2015 kommer alltså en växthusodlare som använder torv motsvarande 5.000 MWh att tvingas betala 19.500 euro i skatt.
Håkan Berg, som är ordförande för Malaxnejdens trädgårdsproducenter och växthusodlare i Norra Pörtom, säger att den nya punktskatten på torv kommer att slå hårt mot näringen.
- Egentligen borde den här skatten inte alls ha införts för produktion av mat. Men nu då den är införd borde de ökade kostnaderna i rättvisans namn läggas på konsumentpriserna. Men det tror jag inte går, det ser handeln till. Därför blir det så att hårt pressade växthusodlare får det ännu kämpigare. Redan nu är näringen på gränsen till vad som går. Det här blir en svårbemästrad utgift.
Själv kommer Berg att klara sig eftersom han använder mindre torv än motsvarande 5.000 MWh. Berg använder torv motsvarande ungefär 2.500 MWh.
- Gränsen på 5.000 MWh räddar många odlare av mindre kaliber. Men också många mindre odlare med gemensam värmecentral kommer att drabbas. Därför slår den här skatten också väldigt orättvist.
Den som inte använder mera torv än motsvarande 5.000 MWh behöver inte göra någon anmälan. Men så fort man överstiger gränsen skall man registrera sig som skattskyldig hos tullen. Det betyder också att man då tvingas betala skatten för hela mängden på en gång.
Tullöverinspektör Sture Skinnar vid tullen i Vasa uppmanar därför de som vet med sig att de kommer att överskrida gränsen att registrera sig direkt. Då betalas skatten enligt den månadsvisa förbrukningen, precis som inom övrig punktbeskattning.
Eftersom de flesta köper torv av större leverantörer så ser de direkt på fakturan hur stort energivärdet är.
- De större torvleverantörernas prissättning baserar sig på värmeinnehållet. Deras fakturor duger åt oss. Skatten ska alltså betalas på den energimängd som använts, i megawattimmar (MWh).
Ifall en odlare vid årets slut märker att han närmar sig gränsen och vill undvika skatten så går det bra att lämna den överstigande mängd torv man har i lager oanvänd. Men det förutsätter förstås att det finns alternativa bränslen. Ifall man vet med sig att det finns risk för att passera gränsen vore det därför bra att i god tid öka andelen flis om det är möjligt.
Skinnar säger att situationen för dem delvis också är ny och att man än så länge inte har någon praxis att gå efter. Enligt lagen skall den skattskyldige dock alltid ha sådan bokföring ur vilken det framgår användningen av skattepliktiga produkter, lagermängd samt övriga uppgifter som behövs för påförande av accis och tillsyn över beskattningen.
- Det blir troligen så småningom aktuellt att via inspektioner på stället kontrollera beskattningens riktighet. Även torvleverantörerna är skyldiga att hålla bokföring på det de säljer till sina kunder, därmed torde det inte bli några problem att få uppgifter. Torvpellets kommer även i fortsättningen att vara utan skatt.
- Var är logiken? undrar Håkan Berg. Torvpellets är ju förädlad torv. Normalt brukar skatten bli högre i takt med förädlingsvärdet.
Enhetspriset på torvpellets är dock så pass högt att det inte torde vara aktuellt som alternativ till den beskattade torven. Däremot kommer flisen att få ett uppsving, tror Berg.
Att notera är också att biobrännolja inte längre är skattefri. Tidigare har biobrännolja för uppvärmning varit skattefri, men enligt den nya lagen måste man också beskatta för den. Det här gäller också biobrännolja som man tillverkar själv. Skattesatsen är beroende på vilken grad av miljömässiga hållbarhetskriterier råmaterialet uppfyller. Biobrännolja som inte uppfyller några kriterier överhuvudtaget beskattas med samma skattesats som lätt brännolja.
Sure Skinnar säger att han fått en del samtal om detta och menar att det är en utmanande situation även för tullen att kunna bestämma skattesatsen för olika kvaliteter.
- Här väntar vi på mera direktiv på hur vi skall gå tillväga.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab