Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
4.3.2011 / Landsbygdens Folk
Energivedsstöd kan ta slut redan i mars
Den nya lagen om energistöd till klenvirke kan i värsta fall träda i kraft först vid årsskiftet. Det skapar huvudbry för skogscentralerna som fortfarande betalar ut stödet inom ramen för finansieringslagen. Energivedsstödet kan ta slut redan i mars, vilket är rekordtidigt, säger Greger Erikslund, myndighetschef vid Kustens skogscentral.
Meningen var att den nya lagen om energistöd till klenvirke skulle träda i kraft i april. Men nu står det klart att så inte blir fallet. I värsta fall kan lagändringen, som ska behandlas i EU-kommissionen, träda i kraft först vid årsskiftet.
I och med att den nya lagen inte träder i kraft enligt ursprunglig tidtabell fortsätter skogscentralerna att betala ut energivedsstöden enligt nuvarande lag, det vill säga inom ramen för finansieringslagen för hållbart skogsbruk (Kemera). Och det med mindre budgeterade medel än tidigare år.
- Det beror på att regeringen reserverade 13,5 miljoner euro för den nya lagen om energistöd för klenträd. Drygt fem miljoner har tagits från skogscentralernas ordinarie budget och således har vi än så länge mindre pengar att röra oss med när tanken var att den nya lagen skulle träda i kraft under våren, förklarar Erikslund.
Det är orsaken till att stödet för energiveden riskerar ta slut redan nu.
- Under årets två första månader har rekordmånga ansökningar för drivnings- och flisningsstöd behandlats. Som jag ser det har kassan sinat beträffande energivedsstöden redan i början av mars, vilket är rekordtidigt. Situationen är ohållbar, menar myndighetschefen.
Det som han och hans kolleger vid de övriga skogscentralerna nu hoppas är att en del av de 13,5 miljoner som har reserverats för den nya lagen, kan lyftas tillbaka till den nuvarande finansieringslagen.
- Den så kallade Kemera-lagen är den enda lag vi har i nuläget och i och med att den nya lagen inte träder i kraft som planerat har vi behov av pengar för ett åtminstone ett halvt år längre än vad som var tänkt.
Den del som i så fall borde flyttas från den reserverade potten på 13,5 miljoner euro för energistöd för klenträd är således cirka 7 miljoner euro.
- Vi borde definitivt komma åt pengarna för att inte behöva stoppa utbetalningarna av energistöden redan nu. Det känns inte bra att behöva göra det.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab