Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
25.2.2011 / Landsbygdens Folk
EU-länderna försöker finna gemensam nämnare för CAP
EU-länderna har ännu starkt varierande åsikter om jordbruksreformen. Detta framgick då rådet på måndagen dryftade frågor kring landsbygdens utveckling. Trots detta vill värdlandet Ungern sammanställa rådets slutsatser redan inom en månad.
Eniga var medlemsländerna om att det är jordbruket som ska skapa arbetsplatser på landsbygden. Därmed har CAP samma målsättningar som strategin EU-2020. Däremot gick åsikterna starkt isär om reformens konturer.
En majoritet av ministrarna anser att den andra pelarens stödprogram bör hållas kvar, men delegationerna var oense om var tyngdpunkterna borde sättas in.
Tyskland, Danmark och Storbritannien vill satsa på innovation och konkurrenskraft med motiveringen att stöden bör generera ett mervärde också i den andra pelaren. Polen talar för tilläggsfinansiering, utgående från de enskilda ländernas ekonomiska möjligheter.
Finlands ståndpunkt är att låta åtgärderna för landsbygdens utveckling stöda målen inför EU-2020 för att förbättra landsbygdens konkurrenskraft på ett uthålligt sätt. Utvecklingsprogrammet bör också stöda innovationen på landsbygden. För att bibehålla landsbygdens livskraft bör man satsa på mångsidiga landsbygdsnäringar, en fungerande livsmedelskedja, närmat, bioenergi och utveckling av servicen.
Finland betonar också betydelsen av att jordbruk av olika storlek och inriktning ske ges möjlighet att utvecklas vidare på hela EU:s område. Såsom många andra medlemsländer, talar också Finland för betydelsen att förbättra de unga jordbrukarnas situation. Mer eller mindre alla medlemsländer förespråkar satsningar på unga jordbrukare och framhåller behovet att stöda små jordbruk.
Den ungerske rådsordföranden Sándor Fazekas ska på basen av diskussionerna försöka jämka ihop en gemensam rådslutsats om CAP-reformen. Om allt går bra kan den antas vid följande rådsmöte i mars.
Tiden är kort. Fazekas ska härnäst diskutera medlemsländernas ståndpunkter vid två möten med specialkommittén för jordbruk. Han medgav vid rådsmötet att tidtabellen är knapp, men hoppades att processen ska löpa utan förhinder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab