|
18.2.2011 / Landsbygdens Folk
Att lyckas i jobbet ger kraft i vardagslivet
Barnen, familjen, parförhållandet, tillräckligt med vila och att lyckas i jobbet är alla faktorer som tillför kraft och styrka i en landsbygdsföretagares vardag. Ekonomiska bekymmer, osäkerhet inför framtiden, sjukdomar och papperskrig tär däremot på krafterna.
Det visar resultaten av den nätenkät som nyligen utförts bland landsbygdsföretagare.
Av de finskspråkiga deltagarna uppskattar 54 procent sin arbetsförmåga som god eller berömlig. Kvinnor anser sig ha bättre arbetsförmåga än män. Av de svenskspråkiga som svarat på enkäten upplever 77 procent sin arbetsförmåga som god eller berömlig. Bland männen är procenten 82. Var nionde person av de som svarat på enkäten upplever sin arbetsförmåga som nöjaktig eller svag.
Två av tre personer som svarat på enkäten hör till arbetshälsovården för landsbygdsföretagare. De som inte hör dit uppger som orsak att de är deltidsjordbrukare och därmed får företagshälsovård från sin huvudsakliga arbetsplats. Men det finns också de som upplever det som lönlöst att vara med. Likaså finns det personer som inte ens känner till att det finns något som heter arbetshälsovård för landsbygdsföretagare.
Drygt 900 personer runtom i landet har svarat på enkäten, varav 128 svenskspråkiga. 56 procent av de som svarat är män och 44 procent kvinnor. De flitigaste deltagarna är mellan 40 och 60 år.
Sett från den socialpolitiska sidan anser Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. att det finns orsak att utveckla företagshälsovården, avbytarverksamheten och program om förebyggande åtgärder, t.ex. rehabilitering.
- Anslutningen till företagshälsovården bland de finlandssvenska svarandena var endast sex procent, vilket ger anledning att försöka få kommunerna mer intresserade av att utveckla företagshälsovården för lantbrukarna, säger SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback.
- Den vanligaste orsaken som svarandena uppgav varför man inte anslutit sig till företagshälsovården var att nivån på servicen inte motsvarade jordbrukarnas förväntningar, säger Jonas Laxåback.
På den nationella politiska nivån ger undersökningen god grund och argument för att utveckla och utöka antalet avbytardagar. Detta är också något som SLC föreslår i sina målsättningar inför nästa regeringsprogram.
- En utveckling av avbytarsystemet behövs för att sektorns arbetsförmåga ska förbättras, konstaterar Laxåback. De politiska beslutsfattarna måste också göras medvetna om den press som den nuvarande omfattande byråkratin och svaga lönsamheten förorsakar producenterna.
Enkäten har utvecklats av projektet Masto i Social- och Hälsovårdsministeriets regi i samarbete med SLC, MTK och LPA. Den riktade sig till lantbruks- och landsbygdsföretagare och målsättningen har varit att samla in information om olika faktorer som påverkar arbetsförmåga och välmående hos lantbrukarna.
|
|