|
17.2.2011 / SLC
SLC kräver högre producentpriser
Uttalande från SLC:s styrelse
17.2.2011
Jordbruksproduktionens lönsamhetsutveckling var under 2010 mycket svag, konstaterar SLC:s styrelse. Bakom den negativa lönsamhetsutvecklingen är förhöjningarna i kostnaderna för foder, energi och andra förnödenheter tillsammans med för låga producentpriser.
Ett steg i rätt riktning är mjölkindustrins beslut att höja producentpriset på mjölk. Liknande beslut måste nu också tas av köttindustrin och av spannmålsuppköparna. Köttindustrin lovade under hösten att de högre produktionskostnaderna skulle tas ut av marknaden då nya avtal med handeln görs, men så har inte skett.
Den producentprisstegring som är nödvändig måste nu föras vidare till handeln. Fortsätter nuvarande linje kommer den att äventyra tillgången till inhemska livsmedel. Detta är tragiskt framförallt nu när konsumenternas intresse för var och hur livsmedel produceras bara ökar, understryker SLC:s styrelse. En tydligare ursprungsmärkning av livsmedel både på nationell och EU-nivå är nödvändig.
Regeringen har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förbättra lönsamheten inom jordbruket enligt det löfte som gavs i regeringsprogrammet, så mer krävs av den kommande regeringen för att få lönsamheten till den nivå där den ska vara. Regeringen har inte kunnat påverka obalansen i hur livsmedlens pris fördelas inom livsmedelskedjan. Som ett exempel kan nämnas att prisdifferensen mellan konsumentpriset på ägg och producentpriset ännu är på en oförklarlig nivå; speciellt i ett läge då äggproducenterna vidtar omfattande åtgärder för att bemöta nya produktionskrav.
Med beaktande av våra produktionsförhållanden kan SLC inte acceptera att spannmålspriserna är på en betydligt lägre nivå i vårt land än i sydligare grannländer. SLC:s styrelse konstaterar att spannmålsuppköparna inte har kunnat utnyttja den potential som finns i finländskt spannmål så som renhet, kvalitet och spårbarhet.
Tilläggsinformation:
- SLC:s ordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
- SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342
|
|