Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
11.2.2011 / Landsbygdens Folk
Efterfrågan stiger på ekoprodukter
Efterfrågan på ekoprodukter har stigit såväl i Finland som utomlands, meddelar ProAgria i en marknadsöversikt. Inom branschen har man förhoppningar om att efterfrågan fortsätter att öka. Under kommande växtsäsong räknar man med att också ekoodlingen ökar. Det gäller åtminstone odlingen av ekologisk havre.
På senare tid är det speciellt havre för livsmedelsändamål och vete som det har varit efterfrågan på. Det har även lett till stigande priser. För vetets del har dock prishöjningen dämpats av import.
Ekologisk råg rör sig för tillfället trögt, eftersom lagren är fulla. Också för ekokorn är efterfrågan ännu måttlig. Det finns dock en chans att ekoölkranarna så småningom öppnas, vilket i så fall ökar efterfrågan.
Prisnivån på rybs följer Matifbörsen. Under senaste odlingssäsong har rybsarealen varit på en lämplig nivå enligt oljepresserierna och kontrakt görs också för kommande odlingssäsong. Det finns efterfrågan bland djurgårdarna på inhemsk rybskross, men den varan bjuds ut till försäljning bara enligt den mängd olja som går åt.
Handeln med foderspannmål och proteinfoder har varit skälig under den här vintern och förmedlingen av foder mellan gårdarna har varit mer systematisk än tidigare. Hela foderkedjan har varit engagerad i den förmedlingen. Som helhet har inte stora brister på proteinfoder observerats.
Foder som producerats under övergångsskede 2 har kunnat förmedlas. Användning av det här fodret i ekoproduktionen tillåts inom vissa gränser.
Som helhet är den ekologiska marknaden fortfarande liten och således känslig för variationer. Eftersom Europas lager av ekologisk spannmål håller på att tömmas, blir nästa odlingssäsong avgörande.
Nu under våren när man gör upp kontrakt lönar det sig att följa med hur spannmålen i Europa har övervintrat. Goda övervintringar brukar vara en signal om goda skördar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab