Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
4.2.2011 / Landsbygdens Folk
Skogsägare i Pörtom samlas för att få bättre pris för vindkraft
De vill ha vindkraft. Men de vill också ha ett rättvist avtal som ger alla skogsägare i området en skälig ersättning om en vindkraftspark etableras. Nu har några skogsägare i Pörtom bildat en grupp som ska försöka få alla skogsägare i Höusneområdet samlade så att de gemensamt kan diskutera fram bästa möjliga avtal med olika vindkraftsbolag.
Hittills är det endast EPV vindkraft som varit aktivt framme. EPV vill heller inte diskutera och göra avtal med markägarna som grupp, utan vill göra avtal med enskilda markägare.
- De avtal EPV erbjuder kan vi under inga omständigheter godta. Nu hoppas vi att ingen skogsägare förhastar sig före vi diskuterat med andra bolag. Vi har redan varit i kontakt med några bolag och i de första kontakterna lovar de mycket mera än vad EPV erbjuder.
Det här säger Leif Björkqvist, Jan-Erik Asp och Kent Wägar som sitter i den arbetsgrupp som ska samla skogsägarna i området. Arbetsgruppen bildades på ett möte som ÖSP och skogsvårdsföreningen ordnat för att hjälpa markägarna.
Leif Björkqvist säger att EPV tog den första kontakten med honom i höstas.
- De ville genast skriva avtal, men jag ville först kolla upp om jag var ensam som var aktuell. Därför tog jag kontakt med andra markägare. Tillsammans började vi ta reda på vad som var på gång.
EPV söker upp markägarna var för sig. ÖSP:s princip som talesman för markägarna har varit öppenhet där alla markägare i området är involverade och ska ges ersättning. Gruppen i Pörtom kör också enligt den principen.
- Risken om någon skriver på enskilt är att bolaget då kan kila sig in och göra det svårare för oss att få ett bättre avtal.
Jan-Erik Asp säger att man i Pörtom är positiv till vindkraft och att man är ute efter att få möllorna. Det här handlar inte om att vara mot ett vindkraftsprojekt. Det handlar om att markägarna ska få ut sin del. Wägar och Björkqvist är dessutom de närmaste grannarna ifall vindkraftsparken blir av.
Asp tycker att det avtal EPV erbjudit en del av markägarna bara riskerar att blockera området så att det inte går att utveckla det.
- Risken med det avtalet är att vi blir utan vindkraft. EPV förbinder sig inte att bygga vindkraft. Däremot skulle de binda markägarna i 15 år så att de inte kan göra något annat med området. Ekonomiskt är arrendet är en droppe i havet och det skulle bara binda upp oss.
Asp menar att det minsta man kunde begära av EPV är att om inget händer inom tre-fyra år så upphör kontraktet att gälla. 15 år är en alltför lång tid. Enligt uppgift har EPV erbjudit tusen euro som handpenning när kontraktet skrivs på. Därefter skulle markägaren inte få någonting förrän vindkraftverket är på plats. Då skulle ett årligt arrende på 2.500-3.000 euro betalas ut.
- Jag har förstått att de som skrivit under sådana kontrakt på andra håll fallit för det där årliga arrendet. Men det finns inga garantier för att de någonsin får ut arrendet. I stället kan de stå där med ett kontrakt som binder dem i 15 år helt utan ersättning förutom handpenningen.
Kent Wägar påpekar att alla markägare i området bör få ut sin andel av ersättningen om det blir en vindkraftspark i området.
- Då alla markägare enas och ger ut det här området på offert till olika bolag får vi säkert ett betydligt bättre pris än det vi nu erbjuds.
I dagarna kommer markägarna att få ett brev av gruppen som bildats. Gruppen hoppas att ingen skriver på några avtal innan man gått genom vilka alternativ som finns.
- Inte slutar det blåsa fast vi väntar en månad eller två med ett kontrakt. Vi lovar att vi ska göra allt vi kan för att få ett så bra och rättvist avtal som möjligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab