|
4.2.2011 / Landsbygdens Folk
EU:s grismarknad börjar återhämta sig
Marknaden för griskött börjar repa sig i Tyskland efter dioxinskandalen och den positiva trenden sprider sig också till grannländerna. EU:s privata lagerhållning har bidragit till återhämtningen men Tyskland har fortfarande problem med exporten till Ryssland.
De tyska prisnoteringarna för griskött har stigit från bottennivån 1,07 euro per kg till 1,33 euro per kg. Höjningen räcker för att kompensera de senaste veckornas prisras. I Belgien och Nederländerna går priserna likaså uppåt.
De tyska uppfödarna har delvis hållit utbudet tillbaka och kunde bidra till att begränsa överskottet på marknaden. Analytikerna anser också att EU:s snabba beslut att införa privat lagerhållning för griskött har spelat en avgörande roll för marknadens återhämtning. Agrarkommissionär Dacian Cioloș meddelade om lagerhållningen i anslutning till jordbruksministrarnas möte senaste måndag. Besluten har därefter tagits i snabb takt så att de första ansökningarna kunde ställas redan på tisdagen.
I jämförelse med föregående aktionen år 2007 har lagringsstödet stigit något. Stödet betalas enligt lagringstid och köttkategori. Efter lagringen kommer grisköttet på nytt ut på den inre marknaden, men kan också exporteras efter två månader. Avtal om privat lagerhållning kan göras för tre, fyra eller fem månader. Beroende på marknadsläget kan EU-kommissionen förlänga lagerhållningen. Kommissionen uppger att den noga följer med marknadsläget för att vid behov ingripa med nya åtgärder.
Under tiden ska en högnivågrupp analysera situationen inom grisproduktionen. Gruppen ska bland annat dryfta eventuella försäkringsskydd och befatta sig med exportfrämjande åtgärder i länder utanför EU. Expertgruppen ska också ta fram och bedöma nya marknadsinstrument för kristider. Tanken är att sådana instrument kunde införlivas i den gemensamma jordbrukspolitiken i samband med reformen av CAP efter 2013. Högnivågruppen gör en rivstart och håller sitt första möte i Bryssel redan på tisdag den 8 februari.
Den snabba reaktionen på EU-nivå kan förklaras med oron över att länder utanför EU ska stänga sina gränser för EU-griskött med hänvisning till dioxinskandalen. Enligt hälsokommissionär John Dalli arbetar kommissionen hårt för att förebygga detta.
Utanför EU har Kina, Ukraina, Ryssland och Sydkorea stoppat införseln av griskött från Tyskland. De tyska exportörerna har den senaste veckan uttryckt frustration över de motsägelsefulla uppgifterna om Rysslands importförbud. Tyska tjänstemän har förhandlat intensivt med den ryska livsmedelsmyndigheten om turerna kring exportstoppet. Enligt ryska nyhetsbyråer skulle embargot upphävas på måndagen, men informationen dementerades igen.
De ryska tjänstemännen har upprepade gånger hänvisat till bristfälliga dokument. De tyska myndigheterna hävdar i sin tur att de inbegärda förteckningarna över laboratorier som kan genomföra dioxinanalyser är både fullständiga och aktuella. Resultatet är osäkerhet bland Tysklands exportörer, som har svårt att hänga med i turerna. Samtidigt hänvisar de ryska myndigheterna till att landets gränser är öppna för dioxinfritt griskött från Tyskland, ett villkor som ställdes redan då embargot infördes.
Enligt den tyska producentorganisationen DBV måste de tyska gris- och hönsgårdarna räkna med sammanlagda förluster på omkring 100 miljoner euro till följd av dioxinskandalen. Men det är osäkert om skadestånd alls kan utbetalas. Då skandalen kulminerade, måste ett tusental gårdar stängas för dioxinkontroller. Det företag som hade blandat olagliga industrifetter i djurfodret har anmält konkurs. Där finns ingenting att hämta för de drabbade gårdarna.
|
|