Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
28.1.2011 / Landsbygdens Folk
Ny färskvarucentral levererar närodlade råvaror till storköken
En stor del av de grönsaker som används i storköken är nedfrysta. En del av dessa är importerade. De frysta grönsakerna kunde gott ersättas med inhemska - och närproducerade grönsaker.
Det är också det som är målsättningen med Österbottens färskvarucentral - ett pilotprojekt som ingår i det österbottniska närmatsprojektet. På onsdagen gick den första leveransen från Österbottens färskvarucentral i Korsnäs till ett antal storkök i Sydösterbotten.
Projektledare Kristina Linde kan inte exakt i procent säga hur stor andel av de grönsaker som används i storköken som är frysta. Men det är en rätt stor procent säger hon. Det är framförallt den marknaden som färskvarucentralen är ute efter att muta in.
Yrkeslärare Joakim Westeråker som till vardags utbildar kockar vid Yrkesakademin i Vasa och Närpes är den som är ansvarig för färskvarucentralen. Han har varit i kontakt med alla storkök i området och säger att intresse finns. Av de tio storköken i området har redan fem bestämt sig för att köpa varor från färskvarucentralen.
Totalt färdigställs 3.000 portioner per dag i storköken i området. Den grupp råvaror färskvarucentralen i första hand kommer att leverera är rotsaker. Men Westeråker säger att även andra råvaror levereras om köken så vill.
Verksamheten går till så att producenterna levererar råvarorna till YA:s enhet i Korsnäs. Där förädlas de till den nivå köken vill ha.
- En del kök vill kanske ha morötterna enbart skalade, medan andra kök vill ha dem rivna eller skurna. De får dem i den form de vill ha dem.
För förädlingen lägger färskvarucentralen på ett pris som blir ungefär 20 procent på odlarpriset.
- Det är ett pris som är rätt förmånligt för köken, säger Linde.
Westergård påpekar att hela den här verksamheten gagnar regionen.
- Producenterna får sina rotsaker sålda och arbetskraften hålls i regionen.
Målet med det här pilotprojektet är att arbeta fram ett koncept som någon kan ta över sen då projekttiden går ut.
YA:s logistikenhet i Närpes har hand om transporterna under projekttiden. Patrik Söderback som är ansvarig för den avdelningen säger att det också ur utbildningens synvinkel är viktigt att studerandena får lära sig sköta riktiga transporter och ta ansvar för dem.
Det är Yrkesakademin i Österbotten som är projektägare för projektet Närodlat och kvalitet. Samarbetspartners är ÖSP och Folkhälsan.
Projektets syfte är att lyfta fram de regionala livsmedlen, öka kunskapen om deras användningsmöjligheter och inspirera storkök och restauranger till förändrade rutiner.
Köksmästare Mårten Berg har inom ramen för projektet åkt runt till skolköken föra att inspirera och skola personalen där.
- Nästa steg blir att satsa på seniorkost. Malax blir pilotkommun här. På samma sätt som Mårten Berg rest runt till skolköken kommer han nu att besöka kök där mat för äldre tillreds. Målet är att även de äldre ska få god och hälsosam mat som är gjord på närproducerade råvaror, säger Kristina Linde.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab