Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
28.1.2011 / Landsbygdens Folk
Maximitiden för åkerarrende förlängs
Maximitiden för åkerarrende förlängas med tio år från och med början av februari. Lantbruket med byggnader får arrenderas för högst 25 år, medan åkermark i framtiden kan arrenderas för högst 20 år, meddelar statsrådet. I lagen finns också nya bestämmelser, genom vilka arrendetagarens ställning klargörs och förbättras bland annat i situationer där arrendegivaren bryter mot arrendeavtalets villkor.
Den längsta tiden för avtal som gäller arrende av jord för lantbruksändamål förlängs alltså från 10 år till 20 år. Långa arrendeavtal ska underlätta långsiktig jordbruksnäringsverksamhet och möjliggöra ett mer omfattande beviljande av jordbruksstöd och miljöstöd för arrendemark. Längre arrendeavtal uppmuntrar också arrendetagarna att utföra grundliga förbättringar av åkrar så att de hålls i gott skick och avkastar väl.
I den nya lagen finns bestämmelser om arrendetagarens rätt att häva ett arrendeavtal på basen av ett väsentligt avtalsbrott från arrendegivarens sida. Arrendetagaren ska vara berättigad att häva ett avtal till exempel om han eller hon inte kommer i besittning av arrendeområdet i enlighet med vad som har överenskommits eller om arrendeområdet inte är i det skick som framgår i avtalet.
Arrendetagaren ska i vissa särskilda situationer hos domstol kunna ansöka om tillstånd att säga upp ett tidsbestämt arrendeavtal eller överlåta det till någon annan. Med detta syftar man till att trygga arrendetagarens ställning särskilt vid långa avtalsförhållanden, där en orimlig situation kan uppstå om arrendatorn till exempel insjuknar och inte längre kan fortsätta med jordbruksnäringsverksamheten.
Åkerarrendet har blivit vanligare och nuförtiden är redan en tredjedel av åkerarealen i Finland arrenderad.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab