Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
28.1.2011 / Landsbygdens Folk
EU låter lagra griskött i väntan på bättre priser
Årets första träff för EU:s jordbruksministrar kom att överskuggas av den tyska dioxinskandalen och prisraset på griskött. Ministrarna vill rädda den akuta griskrisen genom att införa en strängare foderkontroll och privat lagerhållning för griskött.
Pressen på grisproduktionen har skärpts från dag till dag. Läget har förvärrats av att Ryssland i praktiken har stoppat importen av griskött från Tyskland. Också Sydkorea och Kina håller fast vid sina importförbud för tyskt griskött. Därmed dumpas tyskt griskött i andra EU-länder. Grispriserna i stora delar av Europa har pressats nedåt som en följd av att efterfrågan på griskött stagnerar i Tyskland. På många håll har priserna sjunkit under produktionskostnaderna.
Belgiska grisproducenter har gått på barrikaderna och luftat sin ilska i demonstrationer. I grannlandet Holland kräver grisproducenterna snabba åtgärder för att underlätta det katastrofala läget på grismarknaden.
De europeiska producenternas takorganisationer Copa och Cogeca har likaså reagerat med krav på effektiva marknadsåtgärder från Bryssel. Organisationerna varnar för ett totalt sammanbrott på den europeiska grismarknaden.
Nödropen från marknaden kom lämpligt till måndagens ministermöte, som snabbt förvandlades till krismöte. Utan större invändningar enades ministrarna om att skicka köttet i privata lager på EU:s bekostnad.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș lovade på rådsmötet att grisproducenterna kan räkna med en rask utbetalning av stödmedel för privat lagerhållning av griskött. Enligt Cioloș är kommissionen beredd att vidta omedelbara åtgärder.
Slakterier och partiaffärer kan redan i slutet av januari göra anspråk på EU-medel för att finansiera lagringskostnaderna. Genom att dra in köttet från marknaden, hoppas kommissionen på en gynnsammare prisutveckling. Det lagrade köttet kan senare slussas ut på marknaden då situationen stabiliseras.
Ursprungligen förhöll sig kommissionen reserverad till tanken på en privat lagerhållning, men den akuta krisen medgav ingen tid för längre överläggningar. Cioloș nämnde ingenting om kostnaderna för aktionen.
Kommissionen kommer också att inrätta en högnivågrupp för grissektorn enligt modell från mjölksektorn. Vid rådsmötet aviserade Cioloș en rivstart med ett första möte i början av februari. Gruppens experter ska bland annat dryfta hur olika typer av fonder och försäkringar kan bidra till en stabilisering av grissektorn. Gruppen ska också dryfta nya lösningar för en intensifierad marknadsföring av europeiskt griskött och titta på möjligheterna att vidareutveckla de marknadsinstrument som är avsedda för insats i kristider.
För att förbättra konsumentskyddet enades EU-ministrarna om skärpta regler för foderindustrin. Konsumentkommissionär John Dalli föreställde ett program med fyra punkter, som är avsett att förhindra en upprepning av den aktuella dioxinskandalen.
Framför allt ska tillverkare av blandfoder genomgå en särskild tillståndsprocess med noggranna kontroller. Hittills har en enkel registrering hos myndigheterna räckt till. Produktionsflödena för foderfetter och tekniska fetter måste hållas åtskilda från varandra. Produktionen av foderfetter ska i framtiden ske i separata system. Leverantörer av basråvaran ska kontrolleras. Framöver måste privata laboratorier automatiskt larma myndigheterna om de upptäcker misstänkta värden i sina analyser.
Dalli räknar med en snabb behandling av förslagen i den ständiga kommittén för livsmedelskedjan, så att de går till omröstning redan i februari. Kommissionen räknar med medlemsländernas samtycke, mot bakgrunden av de positiva kommentarerna på veckans rådsmöte.
Men rådet var inte enigt om alla punkter. Bland annat efterlyste Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner en obligatorisk positivlista för fodermedel. Men Dalli avvisade initiativet med motiveringen att en positivlista inte förhindrar bedrägerier. Skepsis mötte också Aigners förslag att skärpa fodertillverkarnas ansvar.
Kravet att samma tillverkare inte får framställa foderfetter, livsmedelsfetter och fetter för tekniskt bruk ska ännu utredas inom kommissionen. Enligt rådet räcker det tillsvidare att separera råvaru- och produktionsflödet för de olika produkterna.
Aigner vill ändå ta med åtgärderna i ett eget program som skulle gälla enbart i Tyskland. Detta innebär att positivlistan blir frivillig, eftersom en förpliktande lista inte kan inrättas nationellt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab