Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
28.1.2011 / Landsbygdens Folk
Internationell ministerpanel slöt pakt mot spekulanter
Januari är traditionellt den månad då jordbruksministrar från hela världen samlas på Berlins gröna vecka för att diskutera jordbruk och livsmedelsproduktion. I år stod spekulation och livsmedelsförsörjning högst uppe på listan över aktuella ämnen.
Vid ministerträffen handlade diskussionen huvudsakligen om möjligheterna att producera betalbara livsmedel för världens befolkning. Stigande livsmedelspriser har igen en gång ökat farhågorna för en ny livsmedelskris.
EU:s agrarkommissionär Dacian Cioloș efterlyste en tydlig insyn på livsmedelsmarknaderna och de transaktioner som genomförs. Detta skulle göra transaktionerna mindre intressanta för kortfristiga placerare, menade kommissionären.
Frankrikes jordbruksminister Bruno Le Maire spann vidare på den franska regeringens strategi att en gång för alla försvåra spekulativa affärer med jordbruksråvaror. En av de viktigaste frågorna för Frankrike under landets ettåriga G-20-värdskap är att förhindra spekulation med livsmedel, sade Le Maire och utlovade konkreta lösningar ännu inom detta år.
Enligt chefen för världshandelsorganisationen WTO, Pascal Lamy, beror en betydande del av de stigande livsmedelspriserna på de exportbegränsningar som vissa länder envisas med att införa med jämna mellanrum. De exportstopp som Ryssland och Ukraina införde som en följd av den torra sommaren påverkade direkt prisutvecklingen. Sådana begränsningar är ägnade att framkalla panik på de internationella marknaderna.
De explosionsartat stigande rispriserna åren 2007 och 2008 utlöstes också av exportbegränsningar. Men den nuvarande priskrisen har också påverkats av dåligt väder, medgav Lamy.
Österrikes jordbruksminister Nikolaus Berlakovich betonade för sin del behovet av samarbete för att säkerställa den globala försörjningen. Världen behöver en rättvis handel som beaktar sociala faktorer och miljön - en mentalitet ā la vilda västern är inte önskvärd.
Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner konstaterade att den globala försörjningen spelar en allt större roll i internationella perspektiv. Hon varnade för hungerrevolter i fattiga länder och betecknade träffen i Berlin som en lyckad upptakt till fortsatta diskussioner.
De samlade ministrarna enades också om en kommuniké för en hållbarare produktion av regionala livsmedel. Denna handel måste baserar sig på fasta regler. Ministrarna vädjade också till WTO-förhandlarna att sträva till ett snabbt avslut av Doharundan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab