|
28.1.2011 / Landsbygdens Folk
Speciallaboratorium ska forska i gåtfull bidöd
Europas bin är i fara. Den gåtfulla bidöden medför stora ekonomiska förluster för EU. Kommissionen i Bryssel efterlyser nu vetenskapliga fakta kring orsakerna till bidöden. Ett nytt referenslaboratorium i Frankrike ska leverera kunskapen.
Enbart i Tyskland strök omkring 200.000 bikolonier med senaste vinter. De flesta bin dör av varroakvalstret som är en parasit som lever på honungsbin. Men de bakomliggande orsakerna är i stort sett okända.
Det finns gott om teorier kring bidöden. Kritikerna av EU:s jordbrukspolitik anser att bidöden beror på att EU stöder stora monokulturer där bina får det allt svårare att finna blommor som levererar nektar och pollen. Situationen anses ha förvärrats sedan EU strök den obligatoriska trädan, som bidrog till att upprätthålla biotoper som gynnar bin.
Gentekniskt förändrade grödor har också presenterats som en orsak till bidöden, men å andra sidan är gengrödor inte särskilt vanliga i EU.
Enligt en amerikansk undersökning skulle bidöden bero på en ny generation av bekämpningsmedel mot skadedjur. Det handlar om neonicotinoider, som introducerades av kemikoncernen Bayer på 1990-talet.
Neonicotinoider används i första hand för att skydda raps- och majsodlingar. Den första produkten på marknaden var Imidacloprid, som starkt ökar insekternas känslighet för infektioner, till och med i mikroskopiskt små doser. Neonicotinoid tas upp av växtens alla delar, även nektar och pollen. Resultatet är att pollinerande insekter effektivt sprider medlet i sina egna kolonier.
Å andra sidan är neonicotinoider förbjudna i bland annat Tyskland och Frankrike, där bina fortfarande dör. För att höja den vetenskapliga kunskapen om de faktorer som orsakar bidöd, vill EU grunda att speciallaboratorium i Frankrike.
De europeiska binas hälsotillstånd är mycket allvarligt, tillstod Ungerns jordbruksminister Sandos Fazekas på måndagen i anslutning till årets första agrarministermöte under Ungerns ordförandeskap.
EU-kommissionen höjde redan i september förra året stödmedlen för biforskningen från 26 miljoner euro till 32 miljoner euro. Nu vill kommissionen starta ett pilotprogram för att reda ut den exakta utsträckningen av bidöden. Bland annat vill kommissionen vidta åtgärder för att kompensera förlusterna inom biodiversiteten. Arbetet ska ledas av det nya speciallaboratoriet. Kommissionens förslag ska nu filas i mellanstatliga arbetsgrupper och EU-parlamentet.
I dag saknar den europeiska biforskningen en central styrning. Om forskningen samordnas, kan den också stärkas, menar kommissionen. Meningen är att själva förslaget ska avlåtas i maj.
|
|