Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
21.1.2011 / Landsbygdens Folk
Arbetsgrupp vill ha mer frihet i skogsbruket
En kommande skogslag bör ta större hänsyn till att skogsägarna har olika målsättningar med sin skog, anser den arbetsgrupp för mångsidigare skogsvård som i onsdags överlämnade sin rapport till jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c).
– Jag ska se till att arbetet fortsätter redan under den här regeringen, sade minister Anttila, då hon tog emot rapporten. Jag är framförallt glad över att arbetsgruppen är enhällig. Det var bland annat liknande tankar om större frihet, som skogsägarna kontaktade mig om redan på åttiotalet när jag kom in i riksdagen. Här har skapats historia, ansåg ministern.
Arbetsgruppens förslag går bland annat ut på att skogslagen och förordningen samt rekommendationerna om god skogsvård lättare ska kunna anpassas till skogsägarnas egna målsättningar. Skogsägarna bör också få större frihet att bestämma över sin skog, bland annat genom att regleringarna luckras upp.
Arbetsgruppen föreslår bland annat att kravet på skogsförnyelse bevaras och justeras för att säkerställa ett hållbart utnyttjande av skogen – kravet skulle dock inte gälla exempelvis kärrskogar där det inte är lönsamt att satsa på ny skog.
Regleringen av beståndets mognad för avverkning borde luckras upp eller slopas – effekterna av denna ändring på den ekonomiska, ekologiska och sociala hållbarheten måste dock följas upp och utvärderas noggrant.
Skogsbruk som baserar sig på skog och träd i olika åldersklasser samt luckor i sådana bestånd kunde godkännas som skogsbehandlingsmetoder – i sin rapport medger i alla fall arbetsgruppen att vi inte ännu har tillräcklig kännedom om fördelar och risker med olikåldrade bestånd.
För det bestånd som lämnas kvar vid gallringar (även bestånd med träd i olika åldersklasser) bevaras ett minimikrav och om detta krav underskrids följer en föryngringsskyldighet.
Vidare vill arbetsgruppen att skogslagens principer och grunderna för övervakning förenklas. Skogsägarna ska erbjudas skogsvårds- och skyddsalternativ som stödjer deras målsättningar. Rådgivningen till skogsägarna ska stärkas särskilt inom företagsekonomi, marknadsföring, riskhantering och i fråga om skogsbehandlingsmetoder som betonar skogsnaturens värden.
Skogsägaren skulle inte behöva betala för att få befrielse från skogsvårdsavgiften i fall han eller hon sköter skogen professionellt eller låter skogsskötseln utföras av sakkunniga aktörer.
Arbetsgruppen föreslår att ministeriet i år inleder en revidering av lagstiftningen samt övriga nödvändiga åtgärder i samarbete med branschens övriga aktörer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab