Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
21.1.2011 / Landsbygdens Folk
Fler ekologiska odlare behövs för att möta efterfrågan
Det är inne att vara ekologisk odlare. Ekologisk produktion är en växande näring. Och bland konsumenterna ökar efterfrågan, sakta men säkert.
Ordförande för SLC:s utskott för ekologisk produktion, Steve Nyholm från Munsala, konstaterar i samband med att utskottet sammanträdde senaste måndag att det råder brist på ekologiska produkter inom alla branscher, om det så gäller kött, mjölk, ägg eller spannmål.
– I hela Finland är vi bara elva ekologiska svinproducenter och det finns inte en enda som föder upp ekologisk kyckling, säger Nyholm, som är övertygad om att man inom den finländska odlingen står inför ett brytningsskede.
Vägen från konventionell till ekologisk odling eller djurhållning är dock lång och görs inte i en handvändning. Dessutom finns det kanske en del myter och attityder som bör bearbetas. Men det suddar inte ut det faktum som kvarstår; den ekologiska odlingen behöver fler adepter.
Därför pågår som bäst ett förstudieprojekt – Eko.nu – i samarbete med Yrkesakademin i Österbotten. Syftet med projektet är att kartlägga nyländska, åboländska och österbottniska ekoproducenters behov av och intresse för att delta i olika utvecklingsåtgärder, vars syfte är att befrämja och stärka näringen för ekologisk odling och produktion. Som kontaktperson fungerar Ann-Sofi Ljungqvist.
– Vi är inte ute efter att sätta de ekologiska och de konventionella producenterna i ett motsatsförhållande, utan vi vill mer väcka de konventionella odlarnas intresse och nyfikenhet för den ekologiska branschen, säger Ljungqvist.
– Och så ber vi lantbrukarna att öppna ögonen och fråga sig själva om det finns en möjlighet till att förbättra sin ekonomi, säger Nyholm. För vad är det stora samtalsämnet bland konventionella bönder idag? Jo, ekonomin. Hur ska man få det att gå runt?
– Alla seriösa bönder i Finland klarar av att ha ekologisk djurproduktion eller att odla ekologiskt, säger Nyholm. Och nu börjar vi få tvåsiffriga procenttal gällande den årliga ökningen av ekokonsumtionen i vårt land.
Nu vill Ljungqvist och Nyholm locka fram nya ekologiska producenter med hjälp av information genom att exempelvis kunna visa på vilket sätt man får bra skörd även när man inte använder sig av konstgödsel. Och ekonomiska kalkyler ska svart på vitt bevisa att det går att få en förbättrad ekonomi genom att odla ekologiskt.
– En poäng är att ekologiska odlare inte är lika intressanta ur handelns perspektiv som de konventionella är, säger Nyholm. En ekoodlare köper nämligen inte mycket utifrån. Det ligger i industrins intresse att vi odlar konventionellt; olika gödselprodukter och växtskyddsmedel ger mer pengar i omlopp.
Själv har han odlat ekologiskt sedan 1994. Tre år senare blev dikorna ekologiska och år 2000 även grisarna. Detta eftersom Österbottens Kött och Atria önskade sig ett pilotprojekt med ekologisk grisproduktion.
Av egen erfarenhet vet Nyholm att det går att få en ekonomi i ekologisk produktion, men volymerna måste upp så att slakterierna ska vilja och kunna ta sig an förädlingen av köttet.
Under vintern kommer det nu att ordnas informationsmöten i Österbotten, Åboland och Nyland. Intresse och behov ska kartläggas i varje region samtidigt som samarbets- och kunskapsnätverk kommer att skapas till stöd för utveckling av ekonäringen. Därutöver kommer även en tankesmedja att arrangeras i Nyland under våren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab