Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
21.1.2011 / Landsbygdens Folk
Professorer i Finland motsätter sig ett genförbud
Drygt 300 doktorer har undertecknat en appell som påpekar att lagstiftningen inte får vara för sträng när det gäller genmodifierade produkter. Appellen överlämnades till riksdagen i tisdags.
Vetenskapsfolket försvarar i appellen vetenskapens frihet i Finland. Enligt appellen är personer inom det finländska vetenskapssamfundet oroade över att kunskap som baserar sig på vetenskap inte i tillräcklig grad beaktas i lagstiftningen. De som undertecknat appellen kritiserar framförallt den lagproposition om produktion av genändrad potatis som just nu är aktuell i riksdagen. Undertecknarna motsätter sig ett genförbud och försvarar samexistens av olika produktionsformer på lika grunder.
När appellen överlämnades hade den enligt uppgift undertecknats av 557 personer, av vilka 312 var doktorer och minst 210 var docenter.
Enligt undertecknarna har man gått för långt i sin iver att begränsa genmodifierade växter – det både inom Finland och EU överlag. Detta utan att det baserar sig på vetenskaplig fakta.
– Det finns inga vetenskapliga belägg för en allt för sträng begränsning av odlingen av genändrade växter, slår undertecknarna fast. Inom växtförädlingen bör uppmärksamhet fästas vid resultaten och den förädlade växtsortens egenskaper i stället för på de metoder som använts vid förädlingen.
Vetenskapsfolket godkänner inte de försök att censurera den vetenskapliga friheten, att försvåra den vetenskapliga forskningen och att förhindra att vetenskapliga resultat utnyttjas ekonomiskt, som vissa kampanjer eftersträvar.
– Det är bekymmersamt att beslutsfattarna i vårt land i allt högre grad förlitar sig på olika föreställningar och antaganden som ryktesvägen sprids via olika rörelser, framhåller vetenskapsfolket.
Appellens undertecknare understryker enhälligt att bedömningar och krav vid regleringen av odling av genmodifierade växter bör vila på vetenskaplig grund. Det är viktigt att produktion av genetiskt modifierade växter vilar på biovetenskapliga forskningsresultat.
Ett försvårande av forskningen kring genmodifiering och ett förbud mot utnyttjande av dess tillämpningar i Finland, vilket vetenskapsfientliga kretsar eftersträvar, skulle utgöra ett irreparabelt slag mot både den högtstående biovetenskapliga forskningen, näringsfriheten och medborgarnas plånbok i vårt land, dundrar undertecknarna.
– Man bör koncentrerar sig på förädlingens slutprodukt, alltså på de förädlade växtsorternas egenskaper och inte på de metoder som använts vid förädlingsarbetet.
– En nedkörning av GM-forskningen och ett förbud mot utnyttjande av GM-tillämpningar i Finland, som är målet för vissa kampanjer, skulle utgöra ett irreparabelt slag mot den högtstående forskningen i livsvetenskaper i vårt land.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab