Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
21.1.2011 / Landsbygdens Folk
Tyskarna köper eko som aldrig förr
Till skillnad från förtvivlade producenter av ägg och griskött, profiterar den tyska ekologiska sektorn på dioxinkrisen. Enligt handeln överstiger efterfrågan på ekoprodukter mångdubbelt det tillgängliga utbudet.
För att på kort sikt klara av efterfrågeökningen, har de tyska ekokedjorna mångdubblat importen av ekologiska ägg från Holland. Cirka 70 procent av den holländska produktionen går nu till Tyskland. Enligt grova uppskattningar har handeln med ekologiska ägg i Tyskland ökat med 30 procent efter julen, medan åtgången av ekologiskt griskött har stigit med 20 procent.
Under normala tider är de ekologiska äggens marknadsandel cirka sex procent, medan endast en procent av det saluförda grisköttet är ekologiskt.
Produktionen har inga möjligheter att hålla jämna steg med den ökade efterfrågan. Specialaffärerna för ekologiska livsmedel räknar med att produkterna kan ta slut inom ett par veckor.
Handeln oroar sig över att mindre nogräknade företag kan frestas att ta ut högre priser genom att marknadsföra konventionella produkter som ekologisk vara. Kunderna uppmanas att vara på sin vakt.
Dioxinskandalen har på nytt utvidgats sedan myndigheterna under veckoslutet påträffade en ny foderleverantör som misstänks för dioxinkontamination.
Myndigheterna i delstaten Niedersachsen måste snabbt spärra av 934 gårdar med avseende på misstänkt användning av dioxinförorenat foder. 110 av de spärrade gårdarna håller värphöns, medan resten är grisgårdar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab