|
21.1.2011 / Landsbygdens Folk
Dioxinskandalen drar ned europeiska grispriser
I den tyska dioxinskandalens spår har konsumtionen av griskött rasat. I de stora grisproducerande EU-länderna sjönk grispriserna följaktligen kännbart under veckan. Som protest har de holländska grisproducenterna blockerat flera slakterier.
Fynden av dioxin i tyskt griskött har skrämt konsumenterna till den grad att köttet har blivit liggande i affärskedjornas diskar. Dessutom har Kina och Sydkorea stoppat importen av griskött från Tyskland.
Situationen har resulterat i ett massivt överutbud på griskött. Grisarna ökar i vikt och måste med alla medel ut på marknaden. I Tyskland gav grispriset efter med 25 cent till 1,12 euro, det snabbaste prisraset sedan tolv år.
De sjunkande noteringarna i Tyskland har dragit med sig marknaderna i grannländerna. Enligt EU-kommissionen gav grispriset under den andra januariveckan efter med 1,7 procent. Utanför Tyskland sjönk grispriset mest i Belgien (-7,4 procent). Sjunkande priser noterades också i Österrike, Nederländerna och Frankrike.
I Nederländerna blockerade arga grisproducenter flera stora slakterier som en protest mot de sjunkande producentpriserna. Aktionen organiserades av de holländska grisproducenternas branschorganisation NVV. Blockaden riktade sig mot nio slakterier som hör till koncernerna Vion, Compaxo, Westfort, Hilckman och Van Rooi. Producenterna uppmanades att avbryta sina leveranser av slaktmogna grisar.
Aktionen syftar till en rättvisare fördelning av marginalerna. Enligt NVV förtjänar alla aktörer i livsmedelskedjan på griskött, med undantag av grisproducenterna. Producenterna kräver därför att priset på slaktgris ska kopplas till konsumentpriset och råvarukostnaderna.
Grisproducenterna protesterar också mot obligatoriska medlemskap i allt anspråksfullare kvalitetssystem med normer som långt överstiger lagstiftningens fordringar. Trots detta lägger slakterierna hela den ekonomiska risken på producenten.
Flera producentorganisationer valde att stanna utanför blockaden. Producentorganisationen LTO och de unga jordbrukarnas producentförbund NAJK kallade i stället representanter för slaktsektorn och detaljhandeln till ett krismöte.
Också den tyska producentorganisationen DBV är missnöjd med slakteriernas agerande. DBV varnade slakterierna för att ensidigt lägga det svåra marknadstrycket på de oskyldiga grisproducenternas axlar.
DBV konstaterade på tisdagen att den tyska grismarknaden praktiskt taget har brutit samman i norra Tyskland, där de flesta dioxinspärrade gårdarna befinner sig. Producenterna har mycket små eller inga chanser att bli av med sina slaktdjur. Detta gäller också gårdar som inte misstänks för dioxinbelastning.
Enligt DBV borde samtliga aktörer enas om att pröva alla tillbudsstående möjligheter i hemlandet och utomlands för att få upp producentpriserna till en någorlunda uthärdlig nivå. DBV anser att producenter och slakterier tillsammans måste försöka återvinna konsumenternas förtroende. Den tyska regeringen och EU bör samtidigt göra allt för att få ett slut på de importförbud som har lagts på tyskt griskött i vissa länder.
|
|