Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
21.1.2011 / SLC
SLC: Lagen om producent- och branschorganisationer måste gå vidare
Uttalande från SLC
21.1.2011

De finländska producenterna hade stora förhoppningar då beslutet på regeringsnivå togs i somras om att bereda en lag om producent- och branschorganisationer inom jordbruket. Avsikten med lagen är att också i Finland ta i bruk verktyg, som stärker producenternas ställning och förhandlingskraft i livsmedelskedjan och vilka redan används av andra EU-länder.
- Genom lagen skulle producenterna ges möjligheter att gå samman i producentsammanslutningar samt bilda branschorganisationer, säger Holger Falck, ordförande för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.  

Att lagförslaget nu inte går framåt på grund av arbetsminister Anni Sinnemäkis negativa inställning är oväntat i och med att lagen bland annat skulle stärka den närodlade och ekologiska produktionens ställning. Detta är något som ministerns parti talar varmt för.

Via dessa nya organisationer kunde produktionen bättre anpassas i förhållande till konsumtion och förädling samtidigt som man kan trygga att kvaliteten på jordbruksprodukterna hålls på hög nivå.
- Lagförslaget skulle ge de finländska producenterna bättre möjlighet att få en långsiktighet i produktionen och en bättre genomskinlighet i livsmedelskedjan. Ett av den sittande regeringens löften enligt regeringsprogrammet är uttryckligen att förbättra jordbrukets lönsamhet, påminner SLC:s första vice ordförande, riksdagsledamot Mats Nylund.
- Lagen vore ett element som verkar i just denna riktning utan att försämra konsumenternas situation. Därför förutsätter SLC att lagförslaget i rask takt avges av regeringen så att förslaget hinner behandlas av den sittande riksdagen.

Som jämförelse kan nämnas att i Frankrike reviderades nyligen den franska jordbrukslagen där motsvarande element redan ingår. Den franska jordbrukslagen har fyra uppgifter varav det främsta är att utgöra en grund för livsmedelsproduktionen.


Tilläggsinformation:
- SLC:s ordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
- SLC:s I. vice ordförande Mats Nylund, tel. 050 512 2191
- SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab