Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
18.1.2011 / SLC
Utlåtande om övervakning av EU-finansierade djurstöd

UTLÅTANDE
17.1. 2011

Jord- och skogsbruksministeriet
PB 30
00023 STATSRÅDET
kirjaamo@mmm.fi


Dnr 3174/12/2010
UTLÅTANDE OM  UTKAST TILL FÖRORDNING OM ÖVERVAKNING AV EU FINANSIERADE DJURSSTÖD


Innehåll

Förändringsförslagen beror långt på de anmärkningar som Finland fått i samband med EU:s övervakningsgranskningar i Finland. Förslagen innebär skärpningar i övervakningen och ökar även risken för jordbrukaren att bli sanktionerad om brister framkommer jämfört med nuläget.

Husdjursövervakningarna kommer att genomföras under årets alla månader åtminstone i någon uträckning. För närvarande har övervakningarna stått stilla vissa månader under året, vilket EU har anmärkt på. Bl. a. under under växtperioden har alla resurser riktats till arealgranskningarna.

De viktigaste detaljerade förändringsförslagen är följande:

Fårregistret kommer att stå som grund för utbetalningen av både slaktstödet för lamm och tackstödet. Djurförteckningen på gården räcker inte som hittills. Brister i detta leder till stödsanktionering. Potentiellt stödberättigade nötdjur (3-6 mån) som saknar öronmärken vid stödgranskningen går miste om sitt stöd. Stödberättigade nötdjur utan något öronmärken går miste om sitt stöd. För närvarande har djur utan öronmärke godkänts om öronmärken har beställts. EU förordningen fastslår att djuret kan godkännas om ett öromärke saknas men om båda saknas kasseras djuret och är inte längre stödberättigat.

Förordningen fastslår också att felaktigheter i djurhållningsplatsen  kommer att leda till kasseringar av djur fr o m 2011. Hittills har detta inte lett till sanktioner. Med andra ord måste djuret befinna sej på den djurhållningsplats som anmälts under djurhållningsperioden för att vara stödberättigat.

SLC:s åsikt

Alla dessa förslag om skärpt övervakning av djurstöden är problematiska ur producenternas rättskyddsvinkel. T ex när det gäller får- och getregistret, som skall stå som grund för utbetalningen av den ny slaktpremien för lamm, så har det visat sig att registret har allvarliga brister och är beroende av snabba dataförbindelser.  På grund av bristerna i registret är det viktigt att fårproducenterna informeras personligen och i god tid före förordningen träder ikraft om vilka villkor som gäller för 2011. Samt att överseende visas på grund av att registret inte fungerar fullständigt.

Gällande nötmärkningarna är vi tillbaka till samma konfliktfyllda diskussion som märkningarna som fördes för ett antal år sedan, men som sedan löstes med att det räckte att man hade beställt tappade öronmärken för att djuret skulle kunna godkännas. Det kan t o m vara livsfarligt för en producent att fästa öronmärken på en vuxen tjur. Nu skärps dessutom kraven för de s.k. potentiellt stödberättigade djuren som är under 6 månader. Även dessa måste vara märkta i samband med en stödövervakning för att vara stödberättigade i framtiden.SLC anser att de föreslagna kraven  kan drabba en producent oskäligt hårt; trots att det inte är något direkt fel på djuret medför dessa regler att producenten kan förlora både värdet på slaktkroppen, för att slakten av djuret omöjliggörs, och djurstödet. SLC motsätter sig de skärpningar som föreslås i och med att utredningsprocessen kring de brister som framkommit under EU:s övervakningsgranskningar ännu är på hälft. SLC ifrågasätter även om skärpningen är i linje med de krav EU ställer på märkning och EU:s linje att minska byråkratin inom jordbrukssektorn.



SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND


Jonas Laxåback                Rikard Korkman
verksamhetsledare            ombudsman


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab