Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
14.1.2011 / Landsbygdens Folk
Importländer blockerar tyskt griskött
Den tyska dioxinskandalen får allt allvarligare följder på det internationella planet. På tisdagen stoppade Kina importen av griskött och hönsägg från Tyskland med omedelbar verkan. Också Sydkorea har infört importbegränsningar.
Under de första dagarna drabbade dioxinskandalen framför allt jordbruket i norra Tyskland. Flera tusen hönsgårdar spärrades av i en första fas då dioxin hade påträffats i hönsägg.
Dioxinet kom in i livsmedelskedjan via kontaminerat fodermedel som hade levererats till 4.700 gårdar. De avspärrade gårdarna kunde inte sälja sina produkter innan prover hade visat att dioxinhalterna underskred de fastställda gränsvärdena.
Under veckoslutet hade de flesta gårdar redan kontrollerats och fått tillåtelse att återuppta verksamheten. På tisdagen fann myndigheterna emellertid griskött med en dioxinbelastning på 50 procent över det fastställda gränsvärdet.
Man fruktar att en del av grisköttet kan ha hunnit ut i handeln. Av denna orsak gav de kinesiska veterinärmyndigheterna order om att stoppa införseln av griskött till Kina. Ryssland har förstärkt sina importkontroller för fjäderfä och griskött från Tyskland.
Slovakien förbjöd redan senaste fredag importen av ägg och fjäderfä från Tyskland. Enligt livsmedelsverket Evira har varken tyska ägg eller tyskt griskött importerats till Finland.
Dioxinet hamnade i fodret hos ett företag i norra Tyskland som bedrev olaglig produktion av foderfett. Företaget anmälde konkurs på onsdagen. Enligt tyska medier skulle det dioxinhaltiga fettet medvetet ha blandats i djurfodret.
Skadeståndskraven uppskattas preliminärt till mer än 100 miljoner euro. Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner har uppmanat fodertillverkarna att lämna in konkreta förslag till åtgärder som ska förhindra liknande skandaler i framtiden.
Också EU-kommissionen kräver skärpta kontroller av foderindustrins fettleverantörer. Kommissionen har uppmanat tillverkarna att lämna in en handlingsplan före utgången av januari. I annat fall hotar kommissionen med enhetliga regler för hela EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab