Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
14.1.2011 / Landsbygdens Folk
EU konfiskerade illegal vitlök i Polen
Den polska tullen och EU:s bedrägerimyndighet Olaf har konfiskerat sex containrar med sammanlagt 144 ton insmugglad vitlök i Polen. Den illegala vitlöken kom från Kina, där den hade deklarerats som vanlig lök.
Enligt bedrägerimyndigheten Olaf uppgår förtullningsavgifterna för det aktuella vitlökspartiet till 180.000 euro, ett belopp som utan myndigheternas ingrepp hade gått EU:s kassa förbi. Allt som allt hade EU förlorat cirka en miljon euro om verksamheten hade fått fortgå ostörd.
Tillgreppet på två containrar hade länge förberetts av Olaf:s tjänstemän samt polisen i den polska staden Lublin och den polska tullen. I själva verket ledde operationen till att ytterligare fyra illegala containrar kunde beslagtas, uppger Ian Walton, som koordinerade samarbetet.
Enligt Walton medverkade också den holländska tullen i operationen. Han konstaterar att tillslaget är ett exempel på hur Olaf kan kopplas in för att stöda medlemsländerna när det gäller att bekämpa smuggling på operativ nivå.
Kinesisk importvitlök till EU är belagd med en värdetull på 9,6 procent och en specifik tull på 1.200 euro per ton nettovikt. Den specifika tullen tillämpas däremot inte för import som sker inom ramen för en global årlig kvot på 58.870 ton, varav 33.700 ton från Kina.
Det är också möjligt att importera färsk vitlök tullfritt utan kvantitativa begränsningar inom ramen för en preferensförordning, förutsatt att löken har sitt ursprung i ett land som EU har beviljat förmånsbehandling.
Eftersom Kina har stor produktionskapacitet och låga produktionskostnader för vitlök, är det lönsamt för kriminella ligor att smuggla in olaglig vitlök i EU över de öppna gränserna.
EU startade i december förra året en utredning för att kartlägga smugglingen av färsk vitlök från Kina till EU. Som ett resultat av intensiva spaningar kunde OLAF i samarbete med polsk polis och tull den 15 december slå till mot två falskdeklarerade containrar.
Efter ett utbyte av informationer kunde myndigheterna spåra upp ytterligare fyra containrar som var och en innehöll 24 ton färsk vitlök. Dessa containrar beslagtogs den femte januari detta år av de polska myndigheterna.
Vitlöken hade redan i Kina tulldeklarerats som vanlig lök till en tull på 9,6 procent av värdet. Den specifika tullen på vitlökspartiets nettovikt kunde däremot kringgås genom den falska deklarationen, eftersom vanlig lök är befriad från denna tull.
Vitlöken transporterades från Kina till Rotterdam med stora containerfartyg. I Rotterdam lastades de om i mindre fartyg för transport till Polen. Efter tullklareringen i Polen skulle partiet ha distribuerats på den polska marknaden.
Den polska polisen har häktat två personer som misstänks ha organiserat den illegala transporten. Myndigheterna tror att arresteringen av dessa nyckelpersoner kommer att försvåra liknande smugglingsaktioner, åtminstone den närmaste tiden. Utredningarna fortsätter.
Myndigheterna rubricerar vitlökssmugglingen som grov ekonomisk kriminalitet. Vitlökssmugglingen en del av en ny organiserad brottslighet, där vardagliga bruksvaror och livsmedel slussas olagligt över gränserna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab