Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
14.1.2011 / Landsbygdens Folk
Nu vill sockerbetsodlarna ha bättre pris
Vi har nått bottnen, när det gäller sockerbetspriset, säger medlemmen i SLC:s sockerbetsutskott Cay Blomberg efter utskottets möte i onsdags.
- Enligt villkoren i det sjuåriga avtalet som trädde i kraft inför odlingsåret 2007 har priset sjunkit. Nu går vi alltså in i det fjärde året och efter det är det meningen att vi ska ha en mellangranskning av villkoren. Lyckas vi få igenom förbättringar gäller de till och med 2014.
Problemet är enligt Cay Blomberg att avtalet inte tjänar sin ursprungliga avsikt, nämligen att garantera odlingsmöjligheterna i form av ett minimipris. I avtalet har man inte alls beaktat vad som i övrigt har hänt på marknaden. Situationen är den samma för sockerbetsodlarna i hela EU.
- Under senaste odlingssäsong var världsmarknadspriset på socker långt över vårt kvotpris, det var rentav tal om en fördubbling, säger Cay Blomberg.
Betodlarna samlas till möten i regionerna i slutet av den här månaden och går igenom läget för kommande odlingssäsong och efter det börjar det bli aktuellt att avtala om odlingsarealen.
- Sucros har gått ut med signaler om att fabriken gärna tar emot betor för industrisocker. På grund av felslagna skördar i bland annat Brasilien och Indien steg världsmarknadspriset kraftigt i fjol, och enligt förväntningarna kommer de höga priserna att hålla åtminstone under den kommande säsongen. Således kan industrisocker vara ett alternativ. Till saken hör dock att odlaren står för hela frakten när det gäller socker utanför kvoten. Lönsamheten blir därmed bäst för dem som odlar betor nära bruket i Säkylä.
SLC:s sockerbetsutskott anser att den bästa lösningen är en förstorad andel carry over som kan säljas som industrisocker.
- En oorganiserad utvidgning är vi inte så intresserade av från odlarhåll, säger Cay Blomberg.
Dessutom har spannmålspriserna stigit sedan sommaren, vilket troligtvis sänker intresset för betodling.
I övrigt har betodlarna inte märkt så mycket av att tyska Nordzucker tagit över Daniscos tidigare sockersektion.
- Som ett dotterbolag till Nordzucker utgör det nuvarande Nordic Sugar i stort sett det tidigare Danisco och läget är det samma som tidigare. Det som vi nu hoppas är naturligtvis att företaget tryggar möjligheterna att fortsätta för Säkyläbruket, den sista kvarvarande betraffineringsfabriken i Finland.
När det gäller den politiska insatsen för en bättre lönsamhet inom sektorn är våra höga produktionskostnader och långa avstånd ett faktum, konstaterar Cay Blomberg.
- Det hoppas vi beaktas både i de aktuella förhandlingarna om den framtida gemensamma jordbrukspolitiken och i den nationella jordbrukspolitiken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab