Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
7.1.2011 / Landsbygdens Folk
Ungern prioriterar EU-utvidgning
Ungern har tagit över EU:s ordförandeskap för de närmaste sex månaderna. Den ungerska regeringen prioriterar bland annat EU:s fortsatta östutvidgning och en gemensam energimarknad.
Ungerns ordförandeskap fick en mindre lyckad start till följd av en omstridd medialag som föreskriver att staten ska få ökad kontroll över press och etermedia. Lagen har fått hård kritik i övriga EU, där många kritiker jämför den med censur.
Nya specialskatter för utländska investerare är ett annat projekt som har väckt negativ uppmärksamhet. De stora EU-koncernerna protesterar hårt mot att utländska och ungerska företag inte behandlas lika. Koncernerna hotar Ungerns nationalkonservativa regering under premiärminister Viktor Orbán att dra in sina investeringar i Ungern om landet inte skapar stabila rättsliga förhållanden. Parallellt har koncernerna vänt sig till Bryssel med krav på påtryckningar mot Ungern.
Den ungerska regeringen vill hellre diskutera sina planer för arbetet i EU under det närmaste halvåret. Bland annat vill man påskynda EU:s östutvidgning, som står stilla sedan Bulgariens och Rumäniens inträde.
Ungerns regering är angelägen om att slutföra Kroatiens medlemsförhandlingar möjligast snart. Om Kroatien uppfyller sina löften att effektivera bekämpningen av korruption och modernisera sin varvsnäring, kunde Kroatien bli medlem nästa årsskifte. Island är en annan EU-kandidat som kan bli aktuell, men detta hänger mer på islänningara själva än det ungerska EU-värdskapet. Frågan väntas bli föremål för en folkomröstning på Island.
Ungern vill också samordna EU:s asylpolitik, stärka EU:s gränskontroller mot omvärlden och föra in Rumänien och Bulgarien i Schengenavtalet. Budapest vill också skapa en gemensam Donau-strategi och en EU-plan för att prioritera romernas integration.
Vid EU-toppmötet i februari hoppas ungrarna att den europeiska el- och gasförsörjningen ska integreras för att bli oberoende av de europeiska nationsgränserna. Förhandlingarna har pågått i många år. Målet är skärpt konkurrens och pressade förbrukarpriser.
Ungern kommer också att få ta itu med stävandena att nå en bättre europeisk budgetdisciplin. Varje EU-land förutsätts tillkännage sina budgetplaner på förhand till EU-kommissionen. Detta ska förhindra nya eurokriser. Samtidigt ska kontrollen över EU:s finansmarknader skärpas. Det ungerska ordförandeskapet får i detta sammanhang lägga fram en strategi mot spekulation med jordbruksprodukter. Strategin har initierats i Frankrike och har stöd av många viktiga jordbruksländer.
Den nya lagstiftningen om EU-ländernas självbestämmanderätt om genteknik på sin åkrar, kommer sannolikt upp till ny behandling under Ungerns ordförandeskap. Lagstiftningen har hittills avvisats av en majoritet av medlemsländerna.
Till de viktigaste stora och tidsödande frågorna hör utformningen av den kommande jordbrukspolitiken och EU:s långtidsbudget, två projekt som körs parallellt i EU-administrationen. Viljorna är motstridiga och en tuff batalj väntar kring EU:s regional- och jordbruksstöd. Omfördelningen av de direkta gårdsstöden mellan öst och väst är säkert en fråga där Ungern gärna vill spela en aktiv roll.
De stora avgörandena kommer ännu att dröja. De påföljande EU-värdarna Polen, Danmark och Cypern kommer att få medla fram de svåraste lösningarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab