Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
7.1.2011 / Landsbygdens Folk
Risk för ny överhettning på livsmedelsmarknaden
Konsumenterna måste i år bereda sig på stigande livsmedelspriser. Marknadsnoteringarna på nästan alla jordbruksprodukter fortsätter att stiga och många experter befarar en ny överhettning enligt modell från det exceptionella året 2008.
- I handeln beger sig medelpriserna långsamt uppåt, bekräftar Wolfgang Adlwarth vid det tyska konjunkturinstitutet GfK. Trenden kommer att fortsätta i samma riktning, och snart börjar konsumenterna känna av stigande priser, tillägger Adlwarth.
Priserna på praktiskt taget alla jordbruksråvaror - raps, majs, ris, vete, socker, bomull - är på väg uppåt. Prisnivån närmar sig situationen för 2007/2008, då invånarna i fattigare länder började revoltera mot priserna.
Råvaruexperter och FN:s livsmedelsorganisation FAO räknar också med fortsatt stigande priser för 2011. En delorsak är de svaga skördeprognoserna för det södra halvklotet, där skördesäsongen nyss har börjat. Extrema väderförhållanden gör livet surt för hela världsdelar. Ett exempel är Australien, den fjärde största veteproducenten i världen. Nyligen gick stora delar av landets produktion förlorad genom extrem torka. I år översvämmas åkrarna efter häftiga regn med omfattande skördeskador som följd.
I Sydamerika hotar skördeskador till följd av torka. Uruguay har utlyst katastroftillstånd och både Argentina och södra Brasilien räknar med kännbara skördeförluster. Senaste sommars ryska missväxt bidrar fortfarande med negativa impulser till marknaden.
Den stigande efterfrågan på livsmedel i snabbt växande tröskelländer som Kina och Indien är en annan orsak till det spända marknadsläget. Konsumenterna i de före detta utvecklingsländerna förtjänar bättre och har fått smak på kött och mjölkprodukter.
Dessutom har industriländerna överlag återhämtat sig överraskande snabbt från förra årets ekonomiska djupdykning. Det nya uppsvinget har satt fart på köpkraften i EU, USA och Asien. Alternativa bränslen bidrar till att vidga klyftan mellan tillgång och efterfrågan.
Experterna varnar också för "spekulativa element" i prisbildningen och påminner om råvarubörsernas stora inflytande på handel och prisnivå.
Till skillnad från situationen år 2007/2008 är lagren emellertid välfyllda denna gång. Oljepriset ligger på en betydligt lägre nivå. En nackdel för jordbrukarna är de höga produktionskostnaderna. Å andra sidan kan jordbruket profitera på stigande producentpriser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab