Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
7.1.2011 / Landsbygdens Folk
Världsmarknaden frågar efter mer mjölk
Den globala efterfrågan på mjölk och mjölkprodukter fortsätter att stiga. I en studie förutspår holländska Rabobank emellertid en stram mjölkmarknad detta år. Höga produktionskostnader kan bromsa produktionsökningen och pressa upp priset.
Enligt preliminära FAO-prognoser steg produktionen av råmjölk år 2010 till 710,7 miljoner ton mot 694,2 miljoner ton ett år tidigare. Den internationella handeln med mjölk och mjölkprodukter blev betydligt livligare under 2010, konstaterar FAO. Omräknat i mjölkekvivalenter steg världshandeln med mjölk och mjölkprodukter med 5,7 procent, jämfört med 2009. I statistiken ingår de jämförelsevis stora mängderna mjölkpulver ur EU:s interventionslager.
Den viktigaste produktgruppen för EU:s export är ostar. Ost exporteras framför allt till Ryssland, Japan, Sydkorea och Mexiko. Enligt preliminära beräkningar kunde EU under fjolåret öka sin export av ostar med 14 procent, jämfört med år 2009.
Exporten av skummjölkspulver steg till 360 miljoner ton, medan hela 420 miljoner ton helmjölkspulver exporterades. EU:s export av smör uppgick under år 2010 till sammanlagt 160 miljoner kg, varav en stor del skeppades till Sydostasien och Mellanöstern.
Samtidigt tar konsumtionen av mjölk ny fart efter de marknadsproblem som härskade under år 2009 och början av 2010. I industriländerna steg konsumtionen av mjölk enligt preliminära beräkningar till 244,3 kg per capita under 2010, mot 243,8 kg år 2009. I utvecklingsländerna är mjölkkonsumtionen betydligt blygsammare, men själva ökningen är snabbare än i industriländerna. Konsumtionen av mjölk i utvecklingsländerna steg under fjolåret till 67,5 kg per capita mot 66,4 kg året innan.
Mjölkproduktionen i utvecklingsländerna steg under fjolåret med cirka 2,4 procent, mot en procent i industriländerna.
Men Rabobank ser många tecken på att de globala mjölkleveranserna inte kommer att växa i takt med konsumtionen under det nya året. I många regioner ställer håller de fysiska förhållandena leveranserna i schack.
Torka i Ryssland och översvämningar i Pakistan kommer i dramatisk utsträckning av påverka den lokala mjölkproduktionen under årets första halva, anmärker bankens analytiker. Sannolikt skapar detta en ökad efterfrågan på import, men det oaktat kommer situationen att begränsa den lokala konsumtionen.
Samtidigt torde konsumtionen öka i västvärlden och viktiga importregioner till följd av konjunkturuppgången. I Kina är denna utveckling stark.
På leveranssidan påverkas utvecklingen av foderkostnaderna. Stigande spannmålspriser kan dämpa produktionsvolymerna och bidra till högre mjölkpriser. Dåligt väder i viktiga produktionsområden som Nya Zeeland kan också pressa priset uppåt.
Rabobanks analytiker betraktar fjolårets sista kvartal som en viktig milstolpe för prisutvecklingen detta år. Om priset under det fjärde kvartalet fortsätter uppåt, kan man sannolikt utgå från höga prisnivåer för 2011. Men alternativa scenarier kan inte uteslutas, garderar sig banken.
Rabobank har på sistone ändrat sin åsikt om Kinas och Indiens sannolika roller som aktörer på den framtida, globala mjölkmarknaden. Banken har övergivit sina tidigare förväntningar att de två länderna snart ska bli självförsörjande med mjölk. Åtminstone de närmaste tre till fyra åren ökar Kinas och Indiens beroende av världsmarknaden, menar analytikerna. Enligt Rabobank lider särskilt Kina av en strukturell underförsörjning som kan bli svår att häva på kort sikt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab