Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
7.1.2011 / Landsbygdens Folk
Priset på nötkött väntas stiga
Priset på nötkött i EU-länderna har börjar reagera på den strama situationen på världsmarknaden. För första gången sedan år 2003 var EU i fjol nettoexportör av nötkött, fastän produktionen minskade. Enligt EU-kommissionen kan priset på nötkött i EU stiga med ett par procent detta år.
Enligt en färsk rapport från EU-kommissionen exporterade EU under perioden januari till oktober 2010 en omräknad slaktvikt på 347.600 ton nötkött, inklusive levande slaktdjur, till tredje länder utanför EU. Exporten ökade därmed med 70 procent, jämfört med fjolårets motsvarande period. Samtidigt importerade EU 320.000 ton nötkött från länder utanför EU, en minskning med 11 procent. Periodens exportöverskott uppgick därmed till 27.600 ton.
Leveranserna från Brasilien ökade till 121.000 ton, men i stället minskade importen av nötkött från Argentina med mer än en tredjedel till 68.400 ton. Skeppningarna från Uruguay minskade med 11.600 ton eller 12 procent.
EU:s export har gynnats av extremt starka efterfrågeökningar i Ryssland, Turkiet och Libanon. Exporten till dessa tre länder har ökat med 155 procent under de första tio månaderna 2010. En viktig orsak till EU:s snabba exportframgångar är den starka prishöjningen på nötkött från Brasilien. Det brasilianska nötköttet har blivit 54 procent dyrare under året. I Turkiet har dessutom nedsatta importtullar och en stark inhemsk konsumtion gynnat EU-exporten. Men unionen kunde också höja exporten av nötkött till bland annat Schweiz och Kroatien.
Enligt EU-kommissionens prognoser kommer produktionen av nötkött att fortsätta att minska, exportframgångarna till trots. Produktionsminskningarna koncentreras till de största leverantörerna, som Frankrike, Tyskland och Storbritannien. Ett undantag är Spanien, där köttproduktionen fortsätter att öka som ett resultat av en stigande import av levande boskap. EU-kommissionen utgår från att EU:s produktion av nötkött sammantaget minskar med två procent år 2011.
Mot bakgrunden av en fortsatt svag försörjningsgrad och en stabil EU-konsumtion, räknar EU-kommissionen med ett moderat stigande pris på nötkött under detta år i hela EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab