Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
7.1.2011 / Landsbygdens Folk
Älgskador på små plantbestånd utan ersättning efter lagmiss
Från första januari täcker ersättningen för älgskador inte skador på små under 1,3 meter höga plantbestånd, uppger jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande. Orsaken är ett olycksfall i beredningen kring den ändrade skogslagen som trätt i kraft i år. Jord- och skogsbruksministeriet beklagar felet som observerades först efter att lagen antagits och stadfästs.
Bakgrunden är att viltskadelagen innehåller en hänvisning till skogslagen. I hänvisningen heter det att ersättning inte betalas för skador som hjortdjur har orsakat ett plantbestånd, om beståndet inte var utvecklingsdugligt enligt skogslagen när skadan inträffade.
I den ändring av skogslagen som trädde i kraft första januari ville man förklara närmare vad som är ett utvecklingsdugligt bestånd. Därför har en mening införts om att de utvecklingsdugliga trädens medellängd ska vara 1,3 meter. Det här betyder alltså att man inte kan ersätta skador på unga plantskogar där träden helt enkelt inte hunnit växa till över 1,3 meter, eftersom sådana små bestånd enligt lagen inte ännu anses utvecklingsdugliga.
Ministeriet lovar nu vidta omedelbara åtgärder för att få små plantbestånd tillbaka i ersättningssystemet så fort som möjligt.
- Det är öppet vilka ändringar som kommer att beredas, men avsikten är att vi väljer den ändring som kan genomföras snabbast, säger avdelningschefen Pentti Lähteenoja vid jord- och skogsbruksministeriet. Enligt honom finns det beredskap att ändra både i viltskadelagen och i skogslagen beroende på vilken lösning som är snabbast.
Ingen förlorar rätten till ersättning på grund av felet, eftersom det enligt viltskadelagen är möjligt att få ersättning för skador som har inträffat under de tre senaste åren. Ersättningarna kan dock dröja beroende på hur snabbt felet kan rättas.
Ministeriet hänvisar i sitt meddelande till att en viktig del av lagberedningen är att kontrollera att ändringar i en viss bestämmelse inte orsakar oväntade ändringar någon annanstans i lagstiftningen.
"Normalt utförs dessa kontroller av olika personer upprepade gånger", heter det i ministeriets meddelande. "Det arbetsdryga slutet av valperioden gjorde dock att man tyvärr var tvungen att ge avkall på dessa kontroller med följden att felet i lagen inte upptäcktes."

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab