|
17.12.2010 / Landsbygdens Folk
Nylund kritiserar handels agerande
ÖSP-ordföranden Mats Nylund ställde sig starkt kritisk till handelns agerande i sitt öppningstal på ÖSP:s höstmöte på måndagen.
- Naturligtvis ska den finländska konsumenten få välja mellan både finländskt och importerat, och mellan olika leverantörers produkter. Men om situationen är den att det i praktiken är två direktörer på två handelskedjor som bestämmer både vad finländarna äter och vad de ska betala för sin mat så har något gått verkligen snett.
Nylund menade att det börjar bli hög tid för konkurrensverket att se närmare på handelskoncentrationen i Finland. Han sade att en fri marknad brukar betyda att priset bildas av utbud och efterfrågan.
- Det är inte sund marknadsekonomi att mjölk importerad från Sverige förpackas i Finland och säljs betydligt billigare än den inhemska. Detta i ett läge där mjölkproducenten i Sverige får samma avräkningspris som betalas i Finland, sade Nylund bland annat.
En stor del av Nylunds tal handlade om marknaden och om det pressade läge producenterna har på denna marknad.
- Alla led i matkedjan måste ha rätt till en skälig ersättning för det de producerar. I annat fall måste politiker och myndigheter ingripa och återställa balansen inom livsmedelskedjan. Det har tidigare hänt att myndigheter spjälkat upp företag med marknadsdominerande ställning, eller ställt villkor för hur de får handla. För det kan väl inte vara på det sättet att konkurrensreglerna enbart gäller bönderna och deras egna företag? undrade Nylund.
- År efter år ökar handeln sin andel av priserna på bekostnad av industrin och primärproducenterna. Det är en utveckling som sker globalt och som hänger ihop med frihandeln och WTO-avtalen. Utvecklingen är också en följd av avregleringen av EU:s jordbrukspolitik, avskaffandet av tidigare styrinstrument som kvoter, interventionsköp och exportsubventioner. Slagorden för utvecklingen är avreglering, frihandel, öppna marknader och konkurrenskraft. Som alltid när den här typen av stora omvälvningar sker så målas de som vill skynda långsamt upp som inskränkta bakåtsträvare.
Men, konstaterade Nylund, producenterna vet att det inte är så enkelt avregleringsivrarna tror. Enligt FAO:s prognoser måste matproduktionen öka med 70 procent från nuvarande till 2050 för att klara den växande efterfrågan. Och detta utan att ny åkermark tas i bruk. Nylund konstaterade att total frihandel med den starkes rätt som ledstjärna passar dåligt i det sammanhanget.
I dagarna behandlar EU:s ministerråd ett lagförslag som förhoppningsvis ska stärka primärproducenternas förhandlingsposition.
- Man är ute att på något sätt balansera det faktum att det på ena sidan bordet finns enstaka inköpare för handeln med enorma inköpsvolymer och en oerhörd makt och det på den andra sidan bordet står en lång kö med mindre och större förädlare som den koncentrerade handeln kan spela ut mot varandra. Lägst ned i kedjan står hundratusentals jordbrukare och primärproducenter som ser sin andel av maten slutpris krympa år för år.
Både SLC och ÖSP anser att EU-kommissionens första förslag till EU:s jordbrukspolitik efter 2014 ger Finland möjligheten att upprätthålla ett starkt jordbruk.
Nylund noterade att kommissionens ståndpunkt ger möjlighet att hålla hela Finland som LFA-område. Kommissionen tar också ställning för en rättvisare prisbild på marknaden, vilket Nylund noterade med glädje.
- Enligt kommissionen måste marknaden med jordbruksprodukter fås att fungera bättre så att alla led i livsmedelskedjan garanteras en jämlik förhandlingsposition och en rättvis del av priset på marknaden. Det här är viktigt och det är första gången kommissionen går ut och säger så här.
|
|