|
10.12.2010 / Landsbygdens Folk
Mjölkbönder ska få bilda karteller
EU:s agrarkommissionär Dacian Cioloş vill tillåta EU:s mjölkbönder att bilda karteller som motvikt till mejeriernas och handelskedjornas starka ställning inom leveranskedjan.
Cioloş presenterade på torsdagen sitt förslag till reform av marknadsordning för mjölk. En viktig del av reformen är att stärka mjölkproducenternas möjligheter att avtala om rättvisare priser med mejerierna.
Mjölkproducenterna föreslås få rätt att sluta sig samman i överregionala producentorganisationer som ger leverantörerna en starkare ställning i förhandlingarna om avtalsvillkoren och särskilt priset. Enligt Cioloş ursprungliga förslag skulle en sådan producentorganisation få representera en maximal marknadsandel på 75 procent av marknaden i ett medlemsland.
EU-kommissionären Joaquin Almunia med ansvar för konkurrensfrågor uttryckte emellertid farhågor för att en sådan kartell skulle bli alltför stark. Enligt Almunia bör producentorganisationernas marknadsandel begränsas till högst 49 procent av den nationella marknaden och tre procent av EU-marknaden.
Cioloş föreslår därtill mer detaljerade, skriftliga avtal mellan leverantör och mejeri om pris, mängder, leveranstider och avtalstiden. De nuvarande bestämmelserna för branschorganisationerna inom frukt- och grönsakssektorn kunde också tillämpas på mejerisektorn.
Cioloş efterlyser också mer öppenhet i leveranskedjan. Det europeiska instrumentet för övervakning av livsmedelspriser borde vidareutvecklas.
Förslagen baserar sig på de rekommendationer som högnivågruppen för mejerisektorn lade fram i juni. Gruppens tre resterande förslag kan införas vid en senare tidpunkt, eller integreras i den kommande CAP-reformen.
De tre förslagen omfattar bland annat terminshandel som ett kompletterande verktyg, ursprungsmärkning av mejeriprodukter samt utveckling av branschens konkurrenskraft genom mer innovation och forskning.
Cioloş skulle presentera sitt förslag på torsdagen efter LF:s pressläggning. Notisen baserar sig därför på ett tidigare, preliminärt förslag, med förbehåll för eventuella ändringar.
|
|