|
3.12.2010 / Landsbygdens Folk
Danmark inför skatt på fet mat
Den danska regeringen planerar en extra skatt på livsmedel som innehåller mättade fetter från början av juli nästa år. Lagförslaget avläts nyligen till Folketinget. Men skatten är kontroversiell och utsätts för häftig kritik.
Den nya fettavgiften ska stärka befolkningens hälsa, argumenterar regeringen. Intag av fett förorsakar många folksjukdomar och blir dyrt för hälsovårdssystemet. Fettskatten ska locka konsumenterna att välja hälsosammare livsmedel.
Avgiften på mättat fett utgör en del av en skattereform och ska årligen hämta in 200 miljoner euro i statskassan. Lagförslaget har hängt i luften i ett och ett halvt år i väntan på beskedet att lagtexten går klar med avseende på EU.
Blir lagen antagen i Folketinget kan den träda i kraft i medlet av nästa år. Då blir fetthaltiga livsmedel som ost, smör eller pizza klart dyrare. Höjningen motsvarar ungefär 1,80 euro per kilo mättade fettsyror. Livsmedel med en fetthalt under 3,5 procent blir skonade från avgiften.
Danskarna kommer också att få betala mer för margarin, grädde, rapsolja, kex, creme fraiche, kotletter och köttfärs av nöt. Paradoxalt nog slår skatten också till mot livsmedel som betecknas som hälsosamma.
Det har visat sig att magert kött och danskt rågbröd kan bli dyrare med de nya reglerna. En del produkter som blir föremål för prisstegringar kan innehålla både bra och dåliga fetter.
Landets livsmedelsbransch rasar mot skatten och varnar för att gränshandeln med livsmedel kan öka. Turister som köper öl kommer också att hamstra smör, förutspår livsmedelsföretagen.
Importörerna av livsmedel räknar med extra arbete på grund av skattereformen, då inga andra länder skiljer mellan mättade och omättade fetter i sina produkter. Det kan bli tidskrävande, eller till och med omöjligt, att få fram informationen.
Kritikerna beskyller regeringen för att införa skatten som ett sätt att få in mer skattepengar, snarare än att sörja för folkhälsan. Såväl näringslivet, livsmedelsexperter som folkhälsoorganisationer protesterar mot avgiften.
|
|