Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
26.11.2010 / Landsbygdens Folk
SLC godkände nationella stödpaketet
SLC:s förbundsfullmäktige godkände i onsdags det nationella stödpaketet för nästa år utan större diskussion.
- När det gäller stödet till A- och B-områdena använder vi så som tidigare stödfullmakten fullt ut, påpekade verksamhetsledare Jonas Laxåback. Nu i år har vi dessutom använt alla de medel vi har haft till förfogande. Det finns alltså ingen reserv som vi kan överföra till nästa års stöd.
Om man ser på utvecklingen av produktionen framhöll Jonas Laxåback det positiva i att dikoproduktionen ökar.
- På växthussidan har vi i kalkylerna sänkt arealen med 4,5 hektar på A- och B-områdena och ökat med 2 hektar på C-området.
Jonas Laxåback passade även på att berätta om det kommande stödet för djurens välmående. Avsikten är att stödet ska träda i kraft 2012 i form av femåriga förbindelser. Det handlar dock än så länge om ett utkast, som måste godkännas av EU-kommissionen.
För mjölk och nöt har man tänkt sig ett basstöd på 50 euro per djurenhet. Det är ett tillägg på 32,50 euro jämfört med nuläget.
Inom svinproduktionen skulle basstödet bli 16 euro per djurenhet, ett tillägg med 11 euro jämfört med nu.
Dessutom skulle gården kunna vidta en del tilläggsåtgärder, till exempel gällande utrymmen, utfodring och rastningsmöjligheter som var för sig ger ett visst belopp i stöd per djurenhet.
- När det gäller det fortsatta arbetet på reformen av gemensamma jordbrukspolitiken har vi jobbat för att vi ska kunna besluta nationellt om tillämpningen av det så kallade gröna elementet i CAP-stödet, berättade Jonas Laxåback vidare. De produktionsbundna stöden som vi dag får betala ut ska också få en fortsättning.
Så som det har kommit fram i olika sammanhang bekräftade Jonas Laxåback att det är viktigt för Finland att LFA- och miljöstödet i huvudsak förblir en del av landsbygdsstöden som finansieras både av unionen och medlemsländerna.
En av de största öppna frågorna i nuläget är de finansiella ramarna, som kommissionen inte nämner något om.
- En positiv sak är att kommissionen har lyft fram marknadsintäkternas betydelse i förslaget. Detta torde innebära att det även krävs en genomgång av områden som inte faller under den gemensamma jordbrukspolitiken så som EU:s konkurrenslagstiftning.
SLC-ordföranden Holger Falck skarvade i med påpekandet att vår nationella finansieringsandel i de delfinansierade stöden ännu är helt öppen.
- Meningen är att rådet och parlamentet ska komma överens om den saken i juli.
Enligt Holger Falck finns det även skäl att vara på alerten kring miljöstödet. Det har bland annat att göra med det gröna inslaget i CAP så som kommissionen har föreslagit i sitt utkast.
Enligt jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) finns det inte ännu orsak till oro.
- Men jag är nog inte alls lika optimistisk som hon, medgav Holger Falck. Kan det rent av gå så tokigt att vi blir utan ersättning för basåtgärderna i miljöstödet? När jordbruksministrarna ska fatta sina beslut i sommar blir det av allt att döma en ny finländsk minister som sitter vid förhandlingsbordet.
EU-kommissionen ska komma med sina lagförslag i juli.
- Vilka kontakter skapar en ny minister på ett par månader? frågade han retoriskt.
Kristian Westerholm drog slutsatsen att producentorganisationerna måste vara ständigt på alerten.
- Eftersom det ska finnas samförstånd mellan rådet och parlamentet gäller det att vara i kontakt med de finländska parlamentarikerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab