Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
26.11.2010 / Landsbygdens Folk
SLC-fullmäktige vill förbättra CAP-reformen
SLC:s fullmäktige anser att EU-kommissionens färska förslag om förändringar i den gemensamma jordbrukspolitiken var bättre än förväntat, men att det finns detaljer som bör förbättras i den fortsatta beredningen i kommissionen. Det säger fullmäktige i ett uttalande från mötet i Helsingfors i onsdags.
- Förslaget innehåller till exempel inga konkreta idéer om hur sektorns konkurrenskraft ska förbättras, konstaterar fullmäktige. Dessutom saknas de ekonomiska ramarna.
SLC:s fullmäktige anser att medlemsländerna bör ges rätt att besluta om hur tillämpningen av den gemensamma politiken ska beakta miljön.
- Den finländska regeringen, jord- skogsbruksministern och våra finländska EU-parlamentariker bör framhålla vikten av att jordbruksproduktionen ska kunna fortsätta i alla delar av EU och att det därför behövs speciallösningar med tillräckliga finansieringsramar i den slutliga lösningen som möjliggör detta.
Fullmäktige understryker betydelsen av stödet till mindre gynnade områden, det så kallade LFA-stödet.
- Utan ett stöd som beaktar de mindre gynnade områdenas behov uppfylls inte målsättningen i kommissionens förslag.
SLC:s fullmäktige är mycket besviket på det mottagande som förslaget till lag om producent- och branschorganisationer fick under utlåtanderundan.
- Avsikten med detta förslag är att ge en laglig grund för bildandet av dessa organisationer vars uppgift är att stärka producenternas förhandlingskraft. Om det genomförs kommer förslaget att stärka producenternas ställning i livsmedelskedjan. Det finns emellertid tydliga indikationer på att övriga led i livsmedelskedjan motsätter sig en förbättring av jordbrukarnas ekonomiska situation. Lagförslaget torde nu gå vidare i urvattnad form, det vill säga utan jordbrukarnas rätt att komma överens om producerade mängder. Det här hade varit av stor betydelse för näringen. Det är därför upp till de övriga leden i livsmedelskedjan att synligt visa betydelsen av en inhemsk jordbruksproduktion och förädling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab